Eveniment

USL propune înjumătăţirea cheltuielilor de bunuri şi servicii ca sursă de economii pentru relaxarea fiscală

Victor Ponta, preşedintele PSD

Autor: Iulian Anghel

29.05.2011, 23:53 685

Uniunea Social-Liberală (USL, formată din PSD şi PNL) îşipropune înjumă­tăţirea chel­tuielilor statului cu bunurile şiserviciile, aceasta fiind principala măsură de com­pensare ască­derilor veniturilor statului în urma di­minuării cotei de CASşi a relaxării fiscale pe zona veniturilor salariale, prevăzută deprogramul economic al USL, lansat la finele săptămânii.

Cheltuielile cu bunurile şi serviciile înseamnă anual cam optmld. euro, iar înjumătăţirea lor ar lăsa statului patru mld. euro,adică cam tot atât cât i-ar aduce ca pierdere relaxarea fiscalăprevăzută de programul economic al USL ce va fi pus în practicădacă Uniunea va câştiga alegerile din 2012.

PSD şi PNL îşi propun revenirea la cota progresivă deimpozitare, dar "în jos", în sensul că impozitul pe venit pentrusalarii mari nu va depăşi actualul nivel al cotei unice de 16%.

Astfel ar urma să existe o cotă de 8% a impozitului peveniturile de până la 800 de lei/lună, o cotă de 12% pentruveniturile între 800 de lei/lună şi 1.600 de lei/lună şi o ultimătreaptă de impozitare de 16% pentru veniturile care depăşesc 1.600de lei/lună. Concomitent, salariul minim ar urma să crească de la600 de lei la 800 de lei/lună.

TVA ar urma să scadă treptat până la sfârşitul celor patru anide guvernare de la 24% la 19%. Potrivit documentului lansat îndezbatere cu un an şi jumătate înaintea alegerilor, ţinta măsurilorpropuse pe zona pieţei de muncă este crearea a 1 milion de job-urinoi (4,09 mil. salariaţi, în fe­brua­rie curent, potrivit INS).Programul USL nu intră în detaliu pentru fiecare măsură în parte înprivinţa impactului bugetar (este de presupus că o scădere ataxelor ar putea antrena o scădere iniţială a veniturilor), ceea cea oferit PDL "muniţie".

Crin Antonescu, preşedintele PNLFostul ministru aleconomiei Adriean Videanu a susţinut ieri că viziunea USL esteinsuficient fundamentată şi că impactul măsurilor propuse de USLeste de cinci mld. euro în bugetul consolidat, ceea ce ar ma­joradeficitul bugetar cu 4% din PIB anual.

Dacă intenţiile USL de "creştere a gra­dului de absorbţie afondurilor euro­pe­ne", "combaterea evaziunii fiscale" sau"îm­bu­nă­tăţirea colectării" sunt lucruri pe care şi le-a propusfiecare guvern, scăderea cu 50% a cheltuielilor statului cubunurile şi serv­i­ciile ar fi o măsură şoc pentru economie.

Programul analizează situaţia actuală (cea mai slabă colectarede taxe de la nivelul UE - 32,4% ponderea veniturilor în PIB;740.000 de locuri de muncă pierdute; o po­vară fiscală apă­sătoare- 44,4% este totalul impozitării mun­cii; cea mai mare inflaţie dinUE - 8,4%; investiţiile străine care s-au pră­buşit de la 9,5 mld.euro în 2008 la 2,6 mld. euro în 210; o datorie pu­blică care s-atriplat în ultimii trei ani, ajun­gând la 39% din PIB) şi susţinecă soluţiile propuse de USL vor readuce economia pe trendul decreştere.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO