Eveniment

USR anunţă că va vota împotriva sporirii puterilor Poliţiei şi Jandarmeriei, dorită de Carmen Dan şi PSD

USR anunţă că va vota împotriva sporirii puterilor...

Autor: Ana Petrescu, Mediafax

02.07.2019, 18:41 86

Reprezentanţii USR au anunţat, marţi, că vot vota împotriva proiectului de lege iniţiat de Carmen Dan şi Florin Iordache prin care sunt sporite atribuţiile poliţiştilor, care va intra la vot în plenul de miercuri, precizând că iniţiativa conţine „numeroase prevederi nocive”.

„În ciuda demersurilor deputaţilor USR membri în Comisia juridică, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice, iniţiat de Florin Iordache şi Carmen Dan, care va fi votat în această sesiune extraordinară de Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, conţine, în continuare, numeroase prevederi nocive. USR consideră că toate aceste prevederi vor fi folosite de organele de forţă pentru a comite noi abuzuri faţă de românii care îndrăznesc să critice, paşnic, politica dezastruoasă a PSD şi a aliaţilor acestuia”, au transmis reprezentanţii USR, printr-un comunicat de presă remis, marţi, MEDIAFAX.

„Să nu uităm nicio clipă de unde vine acest proiect, de la patroana represaliilor din 10 august asupra manifestanţilor paşnici, Carmen Dan. Carmen Dan a iniţiat proiectul anul trecut şi şi-a dorit foarte mult întărirea acestor organe de forţă ale statului român. Proiectul, aşa cum a rezultat el din dezbaterile în Parlament, are o parte bună, pentru că aduce unele clarificări, dar conţine şi prevederi toxice, dând poliţiştilor posibilitatea, în mod explicit, să folosească forţa împotriva unor persoane paşnice. Noi am spus că este inacceptabil - şi am formulat amendamente în acest sens - să se poată folosi violenţa fizică împotriva unei persoane paşnice, care nu face nimic, doar refuză să părăsească zona. Acele persoane trebuie ridicate fără a le provoca suferinţe fizice, fără a fi gazaţi, fără a fi loviţi cu bastoanele, picioarele, etc. Singurele excepţii acceptate ar fi fost când protestatarul este violent şi când încearcă să se sustragă controlului. Din păcate, amendamentele noastre nu au fost acceptate”, a declarat deputatul USR Stelian Ion, membru în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

Proiectul de lege creşte fără justificare şi cuantumul maxim al amenzii pe care poliţiştii o pot da persoanei care refuză să se legitimeze sau care nu deţine un act de identificare, susţine sursa citată. Practic, amenzile ar urma să se tripleze, de la 500 de lei la 1.500 de lei.

Nu în ultimul rând, proiectul nu doar că nu reduce perioada pentru care o persoană poate fi reţinută administrativ, la secţia de Poliţie, aşa cum a propus USR, dar, la propunerea UDMR, nu mai precizează un maxim pentru perioada reţinerii. În text, prin votul coaliţiei PSD-ALDE, susţinută de UDMR, apare doar că persoana va fi eliberată „de îndată”, fără ca această noţiune să fie definită.

USR consideră că „există riscul ca „de îndată” să fie interpretat de forţele de ordine în aşa fel încât protestatarii să fie abuzaţi şi intimidaţi prin reţinerea lor la secţia de Poliţie mult peste perioada necesară identificării şi verificării situaţiei de fapt”.

Proiectul de lege, revăzut marţi în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, este programat a fi adoptat în şedinţa de miercuri a plenului, fiind introdus la începutul ordinii de zi.

De altfel, în ultimele două săptămâni, coaliţia PSD-ALDE, cu sprijinul aliaţilor de la UDMR, a încercat în mai multe rânduri să urgenteze aprobarea proiectului de lege, după ce el a fost adoptat tacit de Senat.

Partidul condus de Dan Barna mai precizează că va folosi toate toate pârghiile parlamentare pentru a împiedica intrarea acestuia în vigoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO