Eveniment

USR cere din nou Guvernului să ia o decizie privind alegerea primarilor în două tururi

USR cere din nou Guvernului să ia o decizie privind...

Autor: Ana Petrescu

24.12.2019, 17:29 128

Reprezentanţii USR au transmis că proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi va rămâne blocat în procedură parlamentară până în luna februarie. Partidul face din nou apel la Guvernul Orban să ia o decizie în acest sens.

„Ieri (luni - n.r.) a avut loc ultima şedinţă de plen a Camerei Deputaţilor din acest an. Proiectul de alegere a primarilor în două tururi nici măcăr nu a fost pe ordinea de zi. Rămâne aşadar blocat până în februarie, deşi ar trebui să schimbăm legea cât mai repede, pentru că alegerile locale sunt programate în luna iunie 2020”, au scris reprezentanţii USR, marţi, pe pagina de Facebook a formaţiunii.

Sursa menţionată reaminteşte Executivului că democraţia este mai importantă decât ameninţările PSD cu moţiunea de cenzură, iar obiectivul este de a îi înlătura pe social-democraţi din guvernarea locală.

„USR face din nou apel la Guvernul Orban să aibă curajul să ia o decizie pe care românii o cer. Alegerea primarilor în două tururi asigură legitimitate aleşilor locali. Nu ne permitem să mai avem primari aleşi cu 10 la sută din voturile cetăţenilor, aşa cum sunt multe cazuri în prezent. Democraţia e mai importantă decât calculele temporare sau ameninţările PSD cu moţiunea de cenzură. Obiectivul este îndepărtarea PSD din guvernarea locală şi înlocuirea lui cu oameni noi şi competenţi”, a conchis sursa citată.

Partidul condus de Dan Barna a solicitat în repetate rânduri Executivului să ia măsuri pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, chiar să îşi asume răspunderea pe un astfel de act normativ, în condiţiile în care proiectele de lege privind acest subiect nu au fost adoptate decizional de Parlament, până în prezent.

În replică, Raluca Turcan a afirmat, pe 18 decembrie, că PSD nu îşi schimbă năravurile şi continuă să deturneze rolul Parlamentului şi să tergiverseze adoptarea unor proiecte importante. Vicepremierul a precizat că PNL ar putea fi pus în situaţia să îşi angajeze răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi.

Cu toate acestea, până în momentul de faţă Guvernul nu a avut nicio acţiune privind o asumare a responsabilităţii pentru alegerea primarilor în două tururi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO