Eveniment

USR: Se impune abrogarea pensionării anticipate a pensionării magistraţilor, nu amânarea ei

USR: Se impune abrogarea pensionării anticipate a...

Autor: Elena Crangasu, Mediafax

31.10.2019, 18:43 364

Uniunea Salvaţi România consideră că se impune renunţarea definitivă la schema de pensionare anticipată a magistraţilor şi nu amânarea aplicării acesteia, aceasta fiind una dintre priorităţile cuprinse în Acordul politic semnat cu PNL în vederea acordării votului de învestitură Guvernului Orban.

”Luând în considerare recomandările Comisiei de la Veneţia şi situaţia din sistemul judiciar, Uniunea Salvaţi România consideră că se impune renunţarea definitivă la schema de pensionare anticipată a magistraţilor şi nu amânarea aplicării acesteia. Un proiect de lege în acest sens a fost depus la Camera Deputaţilor”, se arată într-un comunicat de presă al USR remis MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, posibilitatea pensionării anticipate a magistraţilor a fost introdusă prin Legea nr. 242/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor.

”Ca urmare a modificării legislative impuse de majoritatea PSD-ALDE, vechimea minimă necesară pentru pensionarea magistraţilor scade de la 25 de ani la 20 de ani, ceea ce s-ar traduce, potrivit unor estimări, în ieşirea din sistem a câteva mii de magistraţi”, se mai arată în comunicat.

Guvernul a prorogat prin OUG nr. 92/2018 intrarea în vigoare a acestei prevederi până la 1 ianuarie 2020.

„Având în vedere că a fost crescută de la doi la patru ani durata studiilor la Institutul Naţional al Magistraturii, ar urma ca sistemul judiciar, şi aşa subdimensionat, să se confrunte cu un deficit major de personal, ceea ce va pune în pericol însăşi funcţionarea sistemului judiciar. Prin urmare, nu avem nevoie de cârpeli de genul amânăm cu încă un an aplicarea schemei de pensionare anticipată. Cel puţin până se rezolvă problema deficitului de magistraţi trebuie să abrogăm prevederea”, a declarat Stelian Ion, liderul grupului USR din Camera Deputaţilor, co-iniţiator al proiectului de lege.

Comisia de la Veneţia a arătat, în Avizul nr. 924/2018 referitor la propunerile de modificare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, următoarele:

„Această propunere creează un risc real de diminuare drastică a numărului magistraţilor din sistemul judiciar românesc, în special la nivelele superioare. Sistemul judiciar din România riscă să îşi piardă cei mai calificaţi şi experimentaţi membri, în vreme ce durata pregătirii profesionale ce precedă intrarea în profesie a judecătorilor şi procurorilor debutanţi devine mai lungă.

Combinaţia dintre creşterea perioadei de pregătire profesionale în vederea intrării în magistratură şi noile reguli mai generoase pentru pensionarea anticipată, la care se adaugă alte schimbări preconizate (cum sunt cele privind componenţa completelor de judecată) pot submina serios eficienţa şi calitatea justiţiei. Este evident că această perspectivă reprezintă totodată un pericol serios pentru continuarea şi consolidarea eforturile României de luptă împotriva corupţiei. (...)

În lipsa unui studiu de impact privind structura de personal al instanţelor şi parchetelor şi nevoile actuale şi viitoare ale sistemului, faptul că unele dintre modificările de mai sus îşi au originea în cereri ale magistraţilor nu reprezintă o justificare suficientă pentru noul mecanism. Se recomandă cu tărie, în vederea asigurării funcţionării eficiente, profesioniste şi independente a justiţiei din România, ca înainte de intrarea în vigoare a măsurilor propuse în materie de „resurse umane” să fie realizate studiile de impact necesare. Ar trebui să se renunţe la mecanismul de pensionare. Dacă nu se poate garanta că mecanismul de pensioare anticipată nu va avea un impact advers asupra funcţionării sistemului, atunci ar trebui să se renunţe la el.”

USR va continua, potrivit comunicatului, să pledeze pentru implementarea tuturor recomandărilor MCV şi pentru punerea în acord a legilor Justiţiei cu recomandările Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO.

”Renunţarea la pensionarea anticipată a magistraţilor reprezintă, de altfel, una dintre priorităţile cuprinse în Acordul politic semnat cu PNL în vederea acordării votului de învestitură Guvernului Orban”, conchis reprezentanţii Uniunii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO