Eveniment

USR vrea introducerea votului electronic la distanţă pentru românii din diaspora

USR vrea introducerea votului electronic la distanţă...

Autor: Alexandru Costea

11.03.2019, 14:58 262

USR a depus un proiect de lege pentru introducerea votului electronic la distanţă pentru cetăţenii români care au domiciliul sau reşedinţa în ţară sau străinătate, procedura de vot urmând să fie folosită pentru europarlamentare, locale, prezidenţiale precum şi referendumurile naţionale sau locale.

“Este un proiect de lege pe care îl considerăm necesar şi fundamental pentru ca cât mai mulţi cetăţeni români să participe la vot. Unul dintre motivele pentru care tinerii nu vin la vot este dificultatea de a participa la acest proces Votul prin telefonul mobil este unul dintre mijloacele prin care societatea poate fi mai prezentă electoral”, a declarat liderul USR, Dan Barna.

Senatorul Nicu Fălcoi a declarat că în ianuarie cei de la USR au făcut un sondaj de opinie iar 71,7% din populaţia cu drept de vot a declarat că se va prezenta la vot. De asemenea, acesta a spus că majoritate şi-ar dori votul electronic.
Una dintre probleme ar fi încrederea în votul electronic la distanţă.

“Am vorbit cu specialişti români şi din străinătate, inclusiv din Estonia, acolo unde este deja implementat, discuţii care au dus până la forma acestui proiect”, a spus Fălcoi.

Acest proiect se află în dezbatere publică de circa două luni, dar niciun partid politic nu a trimis un reprezentant la dezbaterile USR, a menţionat senatorul Fălcoi.

“Actualul sistem electoral din România, prin construcţia sa, îngrădeşte drepturile unor categorii sociale de a vota. (...) Dincolo de faptul că România înregistrează un număr din ce în ce mai mic de cetăţeni care votează la fiecare scrutin electoral, se evită de mai mulţi ani să se ia o decizie care ar putea fluidiza votul românilor aflaţi în afara graniţelor ţării şi care ar putea asigura secretul votului pentru cetăţenii cu dizabilităţi”, arată expunerea de motive înaintată de parlamentari.

USR arată că de această modalitate de vot vor beneficia cele peste 3 milioane de români plecaţi în afara ţării, unde deplasările în locaţiile de votare sunt costisitoare.

“Scopul legii este acela de a rezolva o mare parte din problemele cu care se confruntă cetăţenii români, probleme la care sistemul de vot clasic nu are încă răspunsuri. O primă problemă identificată de noi este aceea că, dat fiind faptul că peste 3 milioane de români sunt plecaţi la muncă în străinătate sau pentru a studia la universităţi, deplasarea în alte localităţi unde se află consulate/ambasade pentru a vota poate fi de cele mai multe ori costisitoare, dacă nu chiar imposibilă. Pe lângă faptul că statul român trebuie să cheltuiască în plus pentru a asigura funcţionarea acestor secţii de votare la standardele celor din ţară, şi cetăţenii români trebuie să investească timp şi bani pentru deplasarea la reprezentanţele consulare pentru a-şi exercita un drept fundamental”, arată expunerea de motive.

Totodată, parlamentarii USR reclamă problemele persoanelor bolnave sau cu dizabilităţi care nu se pot deplasa în secţiile de vot.

“De asemenea, persoanele bolnave sau cu dizabilităţi, mai ales cele cu probleme de vedere sau locomotorii, se confruntă cu dificultăţi suplimentare în a participa la procesul de vot: nu există cabine de vot special adaptate nevoilor acestora, care să asigure respectarea exigenţelor de proces de votare secret, direct şi independent. În plus, posibilitatea de a vota în spitale, azile sau case de bătrâni rămâne restrânsă, chiar şi prin folosirea urnei mobile”, notează politicienii USR.
Motivarea arată că o astfel de lege ar diminua riscul de fraudă electorală.

“Un alt aspect pe care nu îl putem trece cu vederea este faptul că prin folosirea votului clasic ca unică modalitate de vot, riscul de fraudă electorală rămâne unul destul de ridicat. Prin folosirea votului pe Internet putem vorbi despre respectarea unor standarde de exigenţă verificabile- votul este secret, direct, transparent şi mult mai accesibil cetăţenilor, indiferent de locaţie”, conform motivării USR.

Proiectul de lege mai arată că, prin implementarea votului electronic la distanţă, cetăţeanul va primi confirmarea că votul său a fost înregistrat în urna electronică, că a fost procesat şi mai ales că a fost numărat corect, fără vreo intervenţie externă ulterioară sau vreo eroare umană.

Parlamentarii USR susţin că propunerea legislativă nu va elimina posibilitatea votului clasic, ci este o modalitate alternativă şi complementară acestuia.

Ei mai notează că alte avantajele pe care acest tip de sistem le aduce sunt: numărarea rapidă şi corectă a voturilor, încurajarea tinerilor şi persoanelor care lucrează duminica sau sunt plecate din ţară să voteze, oferirea unei platforme alternative de exprimare a opţiunilor politice unor cetăţeni care au fost marginalizaţi în acest sens până acum (persoanele cu dizabilităţi).

Proiectul prevede că votul electronic la distanţă va putea fi acordat şi în cadrul alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor.

Dacă legea va fi adoptată, procedura de vot electronic la distanţă va avea o etapă experimentală, care se va desfăşura pe parcursul următoarelor trei scrutine naţionale consecutive.

Proiectul mai prevede că sistemul de vot electronic se supune unui proces de verificare şi certificare de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi de către o organizaţie independentă din domeniul securităţii informatice, desemnată de către Autoritatea Electorală Permanentă prin licitaţie publică internaţională.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO