Eveniment

Vaccinarea, faza pe declaraţii contradictorii: În plină campanie de vaccinare, ministrul sănătăţii şi primarul Clujului se întrec în declaraţii privind cine plăteşte cheltuielile centrelor de vaccinare

Vlad Voiculescu, ministrul sănătăţii: Este un document în lucru care poate fi îmbunătăţit. Este o primă versiune a unui act normativ care poate suferi îmbunătăţiri.

Vlad Voiculescu, ministrul sănătăţii: Este un document în lucru care poate fi îmbunătăţit. Este o primă versiune a unui act normativ care poate suferi îmbunătăţiri.

Autor: Georgiana Mihalache

12.01.2021, 00:04 527

♦ Guvernul, la propunerea Ministerului Sănătăţii, lucrează la o ordonanţă pentru a stabili cine se ocupă de centrele de vaccinare pentru fazele a doua şi a treia a strategiei naţionale ♦ Controversele privind finanţarea deschiderii acestor centre i-au adus pe ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi primarul Clujului, Emil Boc, pe poziţii contrare.

O ordonanţă propusă de guvern la solicitarea Ministerului Sănătăţii, care prevede trecerea în curtea autorităţilor locale organizarea centrelor pentru faza a doua de vaccinare, este mărul discordiei între Vlad Voiculescu şi primarii de municipii, printre care cel mai vocal este Emil Boc, primarul oraşului Cluj.

Problema este lipsa banilor pentru organizarea şi gestionarea centrelor de vaccin, spune Boc, care a ieşit în ultimele zile cu declaraţii ferme, edilul clujean fiind totodată şi preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România. De cealaltă parte, Vlad Voiculescu a declarat că proiectul este la nivel de „draft“, iar bani ar exista la Ministerul Dezvoltării. În plus, mai spune Voiculescu, ordonanţa va fi discutată săptămâna aceasta la guvern pentru a stabili forma finală. Nici Emil Boc, nici Vlad Voiculescu nu au putut fi contactaţi de ZF pentru o declaraţie privind confruntarea din ultimele zile. Ambii politicieni fac parte din cele mai mari două partide aflate la conducere în coaliţia de guvernare – PNL, respectiv USR-PLUS.

„Revolta primarilor şi nemulţu­mirea majoră a fost aceea şi este în continuare legată de faptul că proiectul de OUG, care este un act fundamental al statului român, care produce efecte juridice, (…) spune că toată dotarea centrelor de vaccinare, toată plata care vizează personalul care operaţiona­lizează centrele de vaccinare cade în sarcina administraţiei publice locale. Or acest lucru din nou reprezintă o sfidare a administraţiilor locale, administraţii cărora li se atribuie de către guvern, prin Ministerul Sănătăţii, sarcini, fără să se aloce resurse financiare“, a declarat Emil Boc la RFI, citat de Mediafax. În plus, primarul de la Cluj-Napoca vorbeşte în termeni duri despre ordonanţa propusă de guvern, numind-o o „sfidare“ la adresa munici­piilor locale. Boc mai spune că pentru un astfel de centru, cheltuielile sunt de jumătate de milion de euro lunar.

Într-o intervenţie la Digi24, Vlad Voiculescu a precizat că ordonanţa va fi îmbunătăţită, menţionând că a aflat din presă de nemulţumirile primarilor.

„Este o decizie a guvernului, este o ordonanţă a guvernului şi mai sunt şapte ministere avizatoare. Este un document intern în lucru, nu e nimic de discutat atât timp cât nu produce niciun efect în momentul ăsta. Este un document în lucru care poate fi îmbunătăţit. Este o primă versiune a unui act normativ care poate suferi îmbunătăţiri. Ministerul Sănătăţii nu are niciun interes ca autorităţile locale să fie forţate de către guvern să facă ceva ce nu pot să facă“, a spus Vlad Voiculescu.


17.000 de persoane imunizate pe zi

În acest timp, campania de vaccinare pentru personalul medical continuă, însă targetul propus de autorităţi de 20.000 de persoane vaccinate în 24 de ore nu este încă atins. Ieri, comitetul care gestionează vacci­narea a anunţat că au fost vaccinate 16.896 de persoane în decurs de o zi. În total, din 27 decembrie, au fost vaccinate 125.000 de persoane din categoria întâi, adică personal medical. Medicii şi personalul din spitale se plâng de o lipsă de organizare, lucru care îngreunează procesul de vaccinare. În plus, specialiştii spun că ar trebui accelerat ritmul de vaccinare pentru a asigura o protecţie cât mai mare în faţa virusului, într-un timp cât mai scurt.



Emil Boc, primarul oraşului Cluj-Napoca: acest lucru din nou reprezintă o sfidare a administraţiilor locale, administraţii cărora li se atribuie de către guvern, prin Ministerul Sănătăţii, sarcini, fără să se aloce resurse financiare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO