Eveniment

Vaccinul AstraZeneca, eficient în proporţie de 79% în urma unui studiu din Statele Unite. Serul prezintă un nivel puternic de protecţie în rândurile persoanelor vârstnice

Sursa foto: Hepta.ro

Sursa foto: Hepta.ro

Autor: Eduard Ivanovici

22.03.2021, 11:59 243

Vaccinul anti-coronavirus produs de AstraZeneca şi Universitatea Oxford a oferit un grad ridicat de protecţie împotriva COVID-19 în urma unui test clinic din Statele Unite. Astfel, serul a prevenit în totalitate cele mai grave efecte ale bolii şi nu a generat vreun efect secundar sever, conform The New York Times.

Rezultatele, anunţate într-un comunicat de presă al AstraZeneca, ar putea recâştiga o parte din încrederea privind dozele grupului anglo-suedez, de vreme ce mai multe ţări, majoritatea din Europa, au suspendat temporar administrarea serului din cauza apariţiei unor cheaguri de sânge în rândurile oamenilor vaccinaţi. Ulterior, Agenţia Europeană a Medicamentelor a reconfirmat eficienţa vaccinului.

Testul, care a inclus peste 32.000 de participanţi, a oferit o eficienţă de 79% în prevenirea infecţiilor simptomatice, peste nivelul înregistrat la sfârşitul ultimelor studii clinice. De asemenea, testele au arătat că vaccinul prezintă o protecţie puternică pentru persoanele vârstnice.

Dacă AstraZeneca va primi autorizaţie din partea Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA), şansele ca vaccinul să fie disponibil înaintea lunii mai sunt destul de mici. În plus, autorităţile federale estimează că Pfizer/BioNTech, Moderna şi Johnson & Johnson ar furniza suficient de multe doze pentru populaţia adultă a ţării.

Vaccinul AstraZeneca a fost aprobat până acum în peste 70 de ţări, însă decizia FDA ar putea cântări greu în ceea ce priveşte reputaţia serului la nivel mondial.

Statele Unite au administrat până acum circa 125 de milioane de doze, suficient pentru 19,1% din totalul cetăţenilor. Prin comparaţie, Uniunea Europeană – care numără peste 100 de milioane de locuitori peste SUA – a oferit momentan doar 57 de milioane de vaccinuri anti-COVID-19, adică 6,4% din populaţie

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO