Eveniment

Val de optimism pentru un sector de 9 mld. euro: lucrările de construcţii au crescut cu 10% în martie

Val de optimism pentru un sector de 9 mld. euro:...

Autor: Andreea Neferu

14.05.2015, 09:30 679

Volumul lucrărilor de construcţii a înregistrat un plus de 9,7% (serie ajustată sezonier)  în luna martie com­parativ cu aceeaşi pe­rioa­dă a anului trecut, confirmând ten­dinţa de creş­tere a sectorului de construcţii care s-a făcut simţită în piaţă şi în primele două luni ale anului, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

În trimestrul I din 2015, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de T I 2014, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, cu 13,4%, respectiv cu 12,5%. Cea de-a treia lună a anului a adus un avans substanţial în zona de construcţii rezidenţiale, de 36,6%, în timp ce pe segmentul de lucrări inginereşti, sau de infrastructură, creşterea a fost mult mai mică, de 2,7%. Pe de altă parte, lucrările de reparaţii capitale au consemnat un plus de 11,3% în martie, construcţiile noi au crescut cu 11,1%, în timp ce în zona de întreţinere şi reparaţii curente avansul a fost de 6,4%. Singurul segment care a scăzut a fost cel al clădirilor nerezidenţiale, cu 0,2%.

La nivelul întregului trimestru întâi, lucrările de construcţii au avut o creştere de 12,5%, cu un plus semnificativ pe rezi­denţial, de 19,8%, şi o scădere de 0,2% pe infrastructură, potrivit datelor INS în serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Cifrele oficiale de la Statistică confirmă practic observaţiile din ultima perioadă ale mai multor ju­cători din indus­tria construcţiilor, care arătau creşteri ale vânzărilor în pri­mele luni ale anului, puse atât pe seama con­diţiilor meteo favorabile, dar şi pe seama unei dezgheţări a investiţiilor persoanelor fizice şi a companiilor private. Segmentul care rămâne însă „în urmă“ este cel al construcţiilor de infrastructură, care de altfel ar putea avea şi cel mai puternic impact pozitiv asupra industriei în ansamblu odată ce proiectele de drumuri şi căi ferate vor fi demarate în forţă.

Sectorul construcţiilor a ajuns anul trecut la minimul ultimilor şapte ani, adică doar 8,9 miliarde de euro, potrivit datelor Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO). Piaţa construcţiilor a pierdut în medie în ultimii şapte ani aproape 70.000 de angajaţi, ajungând anul trecut la puţin sub 350.000 de salariaţi.

Mai mult, o serie de jucători din această industrie s-au confruntat cu probleme în contextul în care proiectele de construcţii au fost mai puţine, atât cele finanţate de către stat, cât şi cele făcute pe bani privaţi. În aceste condiţii, multe firme care activează în acest sector au fost nevoite fie să îşi ceară insolvenţa, fie să pună lacăt operaţiunilor. Construcţiile au avut o contribuţie de doar 6,3% în PIB în 2014, în contextul în care în 2008 aveau o pondere de 11% şi contribuiau cu o treime la creşterea economică de la acea vreme, care ajungea la peste 7%. Anul trecut construcţiile nu au avut nicio contribuţie la creşterea economică a României.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO