• Leu / EUR4.8831
  • Leu / GBP5.7936
  • Leu / USD4.8176
Eveniment

Valeriu Gheorghiţă anunţă momentul primelor relaxări. Raed Arafat: „Ultima măsură va fi scoaterea măştii în interior”

Valeriu Gheorghiţă anunţă momentul primelor relaxări. Raed Arafat: „Ultima măsură va fi scoaterea măştii în interior”

Autor: Mediafax

17.02.2022, 17:15 1630

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a vorbit despre momentul în care se pot lua primele relaxări ale restricţiilor pandemice, menţionând cel puţin 2 săptămâni de trend în scădere. Ultima măsură va fi scoaterea măştii în interior, l-a completat Arafat.

Întrebat, joi, dacă există un calendar al relaxărilor, şeful DSU, Raed Arafat, a răspuns că în acest moment nu, însă crede că ultima măsură care se va atinge va fi masca în interior sau în spaţiile închise.

„Probabil că se va umbla la capacităţile sălilor în care au loc anumite activităţi, la masca în exterior. Sunt mai multe măsuri care pot fi treptat ridicate dacă continuă trendul de scădere a cazurilor şi internărilor”, a spus Arafat.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a spus, la rândul său, că este recomandat să existe un calendar al măsurilor care vor fi ridicate în funcţie de evoluţia datelor.

„Cred că dacă se menţine actualul trend de scădere, probabil că într-o lună vom fi într-o situaţie mult mai bună şi vizibilă din punct de vedere epidemiologic. Totuşi, să nu uităm că avem circa 15.000 de cazuri raportate în fiecare zi. 15.000 de cazuri acum câteva luni ne speriau pe toţi, astăzi şi a devenit cumva o normalitate, însă nu înseamnă că situaţia este stabilizată. Cred în continuare că sunt mult mai multe persoane care sunt în mod real pozitive, dar care nu se află în evidenţa noastră pentru că fie se testează acasă şi nu declară rezultatul testelor, fie nu sunt testate, dar ele există undeva în populaţie şi reprezintă o sursă de infectare pentru ceilalţi”, a spus Gheorghiţă.

Medicul a reiterat recomandarea de a continua purtarea măştilor de protecţie atât în spaţiile închise, cât şi în cele deschise unde există o interacţiune crescută cu alţii: „putem evita îmbolnăvirile şi implicit decesele. Un singur deces dacă reuşim să evităm, cred că ne-am făcut datoria ca medici, ca şi comunitate”.

Întrebat care este orizontul de timp pentru primele măsuri de relaxare, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a răspuns că măsurile de relaxare pot avea impact asupra evoluţiei epidemiologice, pentru că orice ridicare de restricţii favorizează transmiterea, însă ca termen exact ar fi foarte bine să se întregistreze un trend descendent cel puţin 2 săptămâni de acum înainte.

„În opinia mea, se poate discuta concret la acel moment de relaxare pe anumite domenii de activitate, pentru că fiecare activitate se asociază cu un risc mai redus sau mai crescut de expunere”, a afirmat medicul.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8831
Diferență: -0,1595
Ieri: 4.8909
Azi: 4.8176
Diferență: 1,53
Ieri: 4.7450
Azi: 5.7936
Diferență: 0,416
Ieri: 5.7696
Azi: 5.0705
Diferență: 0,6451
Ieri: 5.0380