Eveniment

Valutele castigatoare in 2009: dolarul australian si coroana norvegiana. Pe ce mizam in 2010?

Valutele castigatoare in 2009: dolarul australian si coroana norvegiana. Pe ce mizam in 2010?
06.01.2010, 00:00 135

Daca un roman ar fi vandut la inceputul anului trecut 100.000lei si ar fi ales sa cumpere dolari australieni, la sfarsitulanului, cand ar fi vandut dolarii australieni, ar fi incasat128.000 lei, cu 28% mai mult decat avea la inceputul anului.

"Dolarul australian a beneficiat de circumstante semnificativmai optimiste decat cele prezente in debutul anului trecut ineconomiile G7, de un diferential pozitiv de dobanda comparativ cudolarul american si de perceptii tot mai puternice in legatura cuposibilitatea majorarii acestuia, si totodata de statutul de«proxy» al Australiei pentru revirimentul remarcabil al economieichineze. In cazul coroanei norvegiene a contat in particularaprecierea importanta a pretului petrolului, de aproape 78%",comenteaza Mihai Nichisoiu, analist pe piete internationale lasocietatea de servicii financiare Tradeville (Vanguard).

Aurul a batut toate valutele

Un roman poate cumpara valute de la o casa de schimb bancara saunon-bancara. De asemenea, poate deschide o pozitie de cumparare saude vanzare pe valuta respectiva prin intermediul unui brokerspecializat pe pietele valutare (forex), caz in care tranzactiaefectuata in marja amplifica profitul potential sau pierdereapotentiala.

"Pariurile de genul acesta sunt extrem de riscante si foarteputin recomandate ca investitie de tip depozit. Nu este indicat capersoanele fizice sa isi asume un astfel de risc valutar, ci maidegraba sa il evite, evaluand nevoile viitoare de a utiliza aceibani si structura valutelor care urmeaza a fi cheltuite. In cazulspeculatiilor, nu cred intr-o directie asumata pe un an, strategiatrebuie actualizata in permanenta", comenteaza Dorin Badea, sefulTrezoreriei UniCredit Tiriac Bank.

Cotatia aurului a crescut anul trecut cu 28%, avand un randamentmai bun decat toate celelalte valute mentionate. Comparativ cu altemarfuri insa, aurul nu a avut cea mai spectaculoasa crestere apretului.

"Cu siguranta, aurul nu a fost cea mai buna investitie in 2009,poate doar una din cele mai mediatizate. In structura indiceluicompozit Reuters/Jefferies CRB Index al celor mai importantemarfuri la nivel global, cotatiile petrolului, zaharului sicuprului au castigat 78%, 128% si respectiv 138%. Totodata, o seriede indici compoziti ai celor mai importante burse internationale deactiuni au afisat aprecieri mai importante decat cea a aurului",mai spune Nichisoiu.

Ce se va intampla anul acesta?

Daca perceptia asupra pietelor financiare la nivel global seinrautateste anul acesta, aurul ar putea fi in continuare un activde refugiu.

"O apreciere chiar mai importanta decat anul trecut a cotatieiaurului ar putea surveni pe fondul unor premise cu impact directasupra acestei piete, de pilda existenta unei curse de devalorizarivalutare competitive la nivel global sau acutizarea perceptiilorgenerale privind orizontul unei inflatii explozive", comenteazaanalistul Tradeville.

Valutele castigatoare din 2009, dolarul australian, coroananorvegiana, lira sterlina, dar si realul brazilian, randulsud-african, dolarul neozeelandez - ar putea inregistra aprecierinotabile si in acest an daca investitorii vor vinde in continuarevalutele la care ratele de dobanda sunt mai reduse si vor cumparavalute cu rate de dobanda mai ridicate (carry trade).

"Cel putin in prima parte a acestui an, vulnerabilitatilereincarcate ale yenului ar putea plasa moneda nipona in cea maidefavorabila postura in randul valutelor majore", spuneNichisoiu.

Asteptarile ca banca centrala americana (FED) sa inceapa sacreasca dobanda odata cu revenirea economiei ar putea atragecumparatori de dolari, insa in acelasi timp, odata cureconsiderarea riscurilor la nivel global, fluxuri de dolari arputea fi schimbati pe alte active mai riscante. Din cele douatendinte ar rezulta o apreciere sau o depreciere a dolaruluiamerican pe parcursul acestui an, insa este greu de spus cuexactitate pe o perioada atat de lunga care va fi evolutiadolarului.

Analistii Royal Bank of Scotland (RBS Bank) se asteapta pentrusfarsitul anului 2010 la un curs euro/leu de 4,15 si la un cursdolar/leu de 3,00. Anul trecut a fost incheiat la un curs euro/leude 4,23 si la un curs dolar/leu de 2,94. Bancile pun la dispozitie,in special clientilor de private banking, produse de depozitstructurate cu capital protejat, care ofera o dobanda mai bunadecat dobanda standard in cazul estimarii corecte a tendinteicursului de schimb. De exemplu, o banca ar putea oferi 15% dobandala lei daca se apreciaza leul si 0% daca se depreciaza leul, fiindvorba de sume mari de peste 50.000 sau chiar 100.000 de euro,echivalent lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO