Eveniment

Vanzarile din industrie au urcat cu 7,9%

04.12.2008, 19:48 12

Cifra de afaceri din industrie a urcat cu 7,9% in octombrie fata de aceeasi luna a anului trecut, sustinuta de vanzarile de carburanti si utilitati - gaze, apa, energie termica -, care au crescut cu 23,8%, si de vanzarile din industria prelucratoare, care au crescut cu 6,4% fata de anul trecut, conform Institutului National de Statistica.

Raportat la septembrie, cifra de afaceri din industrie a inregistrat o crestere de 4,1%. Cresterea din octombrie a fost mai mare in general la bunurile de stricta necesitate, precum energia si utilitatile, in timp ce bunurile de folosinta indelungata, cele din industria prelucratoare, precum mobila si auto, au inregistrat o crestere moderata.
Reprezentantii firmelor de consultanta in afaceri spun ca, intr-adevar, se reduc cheltuielile consumatorilor cu bunurile de investitii, care au o cerere flexibila. "Tot ce inseamna bunuri de consum, in principal cele alimentare, dar si utilitatile, vor avea prioritate in fata celor care reprezinta o investitie, spre exemplu mobila si automobilele", a spus Michael Weiss, coordonatorul firmei de consultanta A.T. Kearney.
Comenzile noi din industrie, reprezentand numarul comenzilor pe care le-au facut companiile catre furnizorii lor, au scazut in octombrie cu 3,6% fata de luna precedenta, dar pe fondul unei cresteri semnificative din luna septembrie, cresterea anuala a fost de 18,4%, potrivit datelor publicate de INS.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO