Eveniment

Varianta Omicron.Specialiştii anunţă ce trebuie să facă românii pentru a nu se infecta de sărbători

Varianta Omicron.Specialiştii anunţă ce trebuie să...

Autor: Petru Mazilu

19.12.2021, 19:26 1131

Specialiştii au stabilit ce trebuie să facă românii de sărbători pentru a reduce riscul de infectare cu varianta Omicron a virusului SARS CoV-2. 

Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, a anunţat că datele care provin din Marea Britanie despre impactul variantei Omicron confirmă aproape în întregime analizele din Africa de Sud şi scenariile de evoluţie a infectărilor în ţările din Europa.

Specialistul român a făcut o adunat toate informaţiile despre varianta Omicron.

„Singură protecţie consistentă este oferită de trecerea prin boală plus 3 doze de vaccin ARNm sau de administrarea a 3 doze de ARNm. Riscul de reinfectare cu varianta Omicron, la cei care au trecut prin boală deja, dar nu s-au şi vaccinat, este de 5 ori mai mare faţă de celelalte variante. Transmiterea în spaţiile închise (acasă, la birou) se face de 2-3 ori mai repede pentru Omicron. Testele antigen rapide (în special cele furnizate de marii producători mondiali) funcţionează şi pun în evidenţă Omicron. Din cauza faptului că Omicron se transmite foarte repede, testarea antigen rapidă trebuie făcută mai des decât pentru Delta”, a explicat Marius Geantă, pe Facebook.

Cercetătorul român a mai anunţat că, în următoarele două săptămâni, vor fi aflate noi informaţii despre Omicron. Datele referitoare la spitalizarile produse de noua tulpină sunt pentru moment puţine şi sugerează un profil asemănător cu cel întâlnit la Delta, a arătat Geantă.

Asta înseamnă că, probabil, Omicron va provoca şi ea forme grave, mai ales în cazul persoanelor nevaccinate, în vârstă sau care suferă de boli cronice.

Ca urmare, Marius Geantă a întocmit un set de reguli care trebuie să fie respectat de persoanele care vor fi active în timpul sărbătorilor.

„Ce trebuie să facem, în perioada Crăciunului şi a Revelionului, pentru a scădea riscul:

Dacă încă nu eşti vaccinat cu a treia doză, este timpul să îţi faci booster-ul. Protecţia faţă de infecţia cu Omicron creşte la peste 70% şi este de aşteptat că protecţia faţă de formele grave de boală să fie mai mare.

Testează-te cu teste antigen rapide, chiar şi dacă eşti vaccinat cu 3 doze, înainte de a te întâlni cu persoane care au risc mare de a face boală (vârstnici sau persoane cu boli cronice, mai ales dacă nu sunt vaccinate cu 3 doze).

Evita aglomeraţiile şi petrecerile cu număr mare de persoane, mai ales dacă nu le cunoşti şi nu ştii dacă sunt vaccinate sau testate.

Poartă o masca de calitate, atât în interior cât şi în exterior, tot timpul.

Urmăreşte datele ştiinţifice, furnizate din surse credibile din Africa de Sud, Marea Britanie şi Danemarca (statele cele mai avansate în materie de screening, testare, secventiere şi integrare a acestor date cu datele clinice ale bolnavilor Covid).”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO