Eveniment

Varianta renunţării la cota unică bulversează din nou mediul politic şi pe cel de afaceri

Varianta renunţării la cota unică bulversează din nou mediul politic şi pe cel de afaceri
13.07.2010, 23:50 50

Ideea impozitării progresive trimite cu gândul la cota maximă de40% aplicată până în 2004, însă în 2011 treptele ar putea fi multmai joase după cum indică ministrul finanţelor Sebastian Vlădescu.Experţii în domeniu susţin că renunţarea la cota unică ar însemnaun pas înapoi pentru politica fiscală a României şi pierdereacompetitivităţii faţă de alte state europene, care a permisatragerea multor investiţii străine în ultimii cinci ani.
Alexander Milcev, partener pe taxe la firma de consultanţăErnst&Young, aduce în discuţie şi creşterea costurilor deadministrare atât pentru contribuabil, cât şi pentru Fisc, afirmândcă va rezulta un sistem complicat şi greu de gestionat cu tot cudeducerile pentru pensii şi asigurări de sănătate private. "Toatălumea s-a obişnuit cu simplitatea cotei unice, iar schimbarea nu arfi bine-venită. Cu cât mai complex este sistemul, cu atât mai puţinprevizibile sunt rezultatele."
Dan Şucu, proprietarul grupului Mobexpert, spune că îl deranjează otaxare progresivă, "dar dacă face bine finanţelor publice şi vinela pachet cu alte măsuri, care în final ar putea duce chiar lascăderea TVA, aş putea să înţeleg; dacă este doar o modalitate de aacoperi nişte găuri, nu va fi bine".
"Companiile abia supravieţuiesc şi orice impozit pe salarizare leva crea probleme. Dispariţia cotei unice ar duce la creştereacheltuielilor cu salariile în companii şi, implicit, ladisponibilizări", a comentat Marius Cristescu, care deţine alăturide fratele său grupul de firme Bega.
Scenariul impozitării progresive, discutat şi la precedenta rundăde negocieri cu FMI, a stârnit reacţii contradictorii pe scenapolitică: premierul Emil Boc a spus că Vlădescu nu avea mandat săaducă în discuţie varianta abandonării cotei unice, în timp cevicepremierul Marko Bela (UDMR) a declarat că nu respinge aceastăidee pentru 2011.
Din partea opoziţiei, PNL a acuzat puterea de iresponsabilitate încazul renunţării la cota unică, iar PSD, care susţine impozitareaprogresivă, nu a putut decât să-l suspecteze pe Vlădescu de"lansarea unei teme false".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO