Eveniment

Vasile Dancă, purtătorul de cuvânt al PNL: Teodorovici şi Vâlcov fac eforturi de măsluire a datelor privind execuţia bugetară pe 2018

Vasile Dancă, purtătorul de cuvânt al PNL: Teodorovici...

Autor: Maria Dinu

25.01.2019, 16:06 187

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a cerut vineri guvernului să prezinte bugetul pentru anul 2019, afirmând că, în prezent, Darius Vâlcov şi ”subordonatul acestuia”, Eugen Teodorovici, ”măsluiesc datele privind execuţia bugetară pe anul 2018 pentru a raporta un deficit bugetar fals”.

"Consilierul primului-ministru Darius Vâlcov şi subordonatul său, ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, încearcă pe ultima sută de metri să cosmetizeze datele privind execuţia bugetară astfel încât să se încadreze în ţinta de 3% din PIB. Am arătat public reţeta lor secretă de falsificare a deficitului bugetar care nu a fost infirmată nici de comisarul european Corina Creţu, nici de alte persoane şi în acest moment încearcă să măsluiască aceste date incluzând venituri din fonduri europene din anii precedenţi fără a fi trecute la cheltuieli sau raportând încasările din dividendele anticipate ale companiilor de stat, acestea urmând a fi considerate venituri abia pentru anul în curs, anul 2019. Încearcă să raporteze un deficit bugetar fals, care nu are legătură cu execuţia bugetară a anului trecut şi de aceea nu sunt în măsură să vină cu un proiect de buget pentru anul 2019, care în absenţa aplicării ordonanţei 118 ar provoca un deficit bugetar de aproape 5% din PIB", a declarat Ionel Dancă.

Acesta a explicat că ordonanţa de urgenţă taxei pe lăcomie dată la finalul anului trecut afectează sectoare economice esenţiale.

"Analfabeţii economici din guvernul Dăncilă nu vin cu o propunere de buget pentru că au adoptat peste noapte la finalul anului trecut o ordonanţă criminală pentru economie care afectează sectoare economice esenţiale printr-o supra-taxare aberantă, fără nicio dezbatere publică , fără niciun studiu de impact, fără norme meteodologice clare de aplicare a acestora. Nu au încheiat analiza execuţiei bugetare pentru anul precedent pentru că fac eforturi considerabile de măsluire a datelor privind execuţia bugetară a anului 2018", a explicat Ionel Dancă.

Acesta a adăugat faptul că PNL cere guvernului să aducă un proiect de buget cu cifre reale pentru a readuce încrederea în economia României.

"Cerem Guvernului să vină cu un proiect de buget cu cifre reale în Parlament care să readucă încrederea investitorilor şi a pieţelor financiare în economia României pentru a opri climatul de instabilitate în care au adus ţara", a adăugat acesta.

Administraţia Prezidenţială a precizat, miercuri, că România nu are încă buget pentru 2019 ”exclusiv din cauza incapacităţii Guvernului de a concepe, până în prezent, un proiect de buget sustenabil”, avizul CSAT pentru instituţiilor din domeniul securităţii naţionale fiind dat din 19 decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO