Datele publicate recent de Institutul Naţional de Statistică asupra mişcării naturale a populaţiei în luna noiembrie 2021 şi anexele cu date pe luni în anii 2020 şi 2021 consemnează un număr neobişnuit de mare al deceselor în cele 11 luni ale anului 2021 - 307 mii. Cifra marchează o creştere considerabilă, de 17 %, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020, şi el un an cu mortalitate în recrudescenţă. Creşterea numărului de decese în anul 2021 este plasată în totalitate la decesele prin boli ale aparatului circulator şi - într-o măsură de două ori mai mare - la boli ale aparatului respirator (inclusiv Covid). Cercetările medicale arată că şi ascensiunea numărului de decese prin boli ale aparatului circulator şi prin alte boli ale aparatului respirator decât Covid-19 au legătură cu efectele infecţiei cu Sars-CoV-2. Potrivit datelor publicate de Grupul de Comunicare Strategică (https://stirioficiale.ro/), numărul deceselor prin Covid-19 a fost în regres important în luna noiembrie şi deosebit de mare în luna decembrie 2021. Se poate deci admite că numărul total de decese în luna decembrie va marca un regres important faţă de luna anterioară, dacă i se va asocia şi reculul deceselor prin boli ale aparatului circulator şi prin alte boli ale aparatului respirator decât Covid-19. Chiar şi într-un astfel de context nu omitem însă faptul că şi în condiţii de evoluţii normale ale mortalităţii luna decembrie (ca şi ianuarie şi februarie) are un număr de decese mai mare decât cel din lunile octombrie şi noiembrie. Se prefigurează deci un număr anual al deceselor de 330-340 mii. Acest număr nu ar fi departe de cel imens din anul 1947, în urma foametei din anii 1946-1947. Rata mortalităţii generale ar ajunge la 17-18 decese la 1000 locuitori, valori străine anilor de pace. Înainte de pandemie rata era de 13 decese la 1000 de locuitori.
Numărul de născuţi nu a fost în declin în anul 2021, confirmându-se şi în cazul ţării noastre influenţa nesemnificativă a pandemiei asupra natalităţii. Scăderea naturală care se profilează pentru anul 2021 este de 160-170 mii locuitori. O imensă pierdere umană pentru o populaţie rezidentă cu puţin peste 19 milioane locuitori.
Creşterea mortalităţii are drept consecinţă directă regresul nivelului speranţei de viaţă la naştere. Se poate vedea în figura alăturată (date inedite) cât de mare este impactul recrudescenţei mortalităţii în lunile octombrie şi noiembrie, prin recul de mai mulţi ani a valorii indicatorului. Se mai poate consemna o scădere semnificativă în perioada ianuarie-noiembrie 2021 în raport cu nivelul din anul 2020, şi el afectat de pandemie. Cu includerea deceselor din luna decembrie regresul va fi şi mai mare. Depopularea ţării atinge noi dimensiuni anuale.
Vasile Gheţău este profesor universitar doctor la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii din Bucureşti.