Eveniment

Vasile Godîncă-Herlea, CEO CITR: Există un grup de 2.000 de companii cu impact aflate în dificultate care perpetuează starea de pierdere an de an din cauză că, după o perioadă mai lungă de pierderi, antreprenorii sunt descurajaţi şi nu mai iau decizii

​Conferinţă ZF/CITR „Mind your business and open your mind”

Vasile Godîncă-Herlea, CEO CITR: Există un grup de...

Autor: Alexandra Cepăreanu

14.05.2019, 12:26 528

În România sunt 29.000 de companii de impact pentru economia ţării care au active de peste 1 milion de euro, din care aproximativ 200 intră în insolvenţă an de an. Pe de altă parte, există un grup de 2.000 de companii cu impact în economie care se află în dificultate şi care perpetuează starea de pierdere, a spus în cadrul conferinţei „Mind your business and open your mind”, Vasile Godîncă-Herlea, CEO CITR.

„Am observat un cor de peste 8.000 de companii care se află în stare de dificultate de mulţi ani şi peste 6.000 de companii care se află în insolvenţă iminentă, care produc probleme şi pentru stakehoder. În România, sunt 29.000 de companii de impact, care reprezintă 4% din totalul companiilor active din ţară. Ele realizează 79% din cifra de afaceri totală şi angajează 58% din forţa de muncă, iar din aceste 29.000 de companii cu impact 200 de companii perpetuează starea de pierdere an de an şi intră în insolvenţă”, a spus Vasile Godîncă-Herlea. 

El a explicat că unul dintre motivele pentru care companiile ajung în situaţii de insolvenţă este din cauză că atunci când compania începe să se confrunte cu dificultăţi, dacă acestea durează deja de ceva timp (un an-doi ani) antreprenorul nu mai este capabil să ia decizii, motiv pentru care 2.000 de companii reprezintă un core constant de firme blocate, aflate în dificultate, care perpetuează starea de pierdere an de an. De asemenea, pentru a evita situaţia unei insolvenţe este important ca deciziile să fie luate din timp. 

„După un timp de pierdere antreprenorul este hărţuit de dificultăţi pierdere, iar capacitatea de a lua decizie e afectată, pe de altă parte, în România există un stigmat al insolvenţei care îngreunează deschiderea procedurii. Stigmatul insolventei duce la alte statistici, 80% din antreprenori nu se întorc în bsuiness după ce au trecut printr-un eşec. Trebuie să vedem insolvenţa ca fiind un mecanism necesar într-o economie de piaţă şi să reţinem că amânarea decizilor duce la degradarea companiilor.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO