Eveniment

Vasile Puşcaş, fostul negociator al României la Uniunea Europeană: „Am intrat în UE, dar nu avem politică industrială, nu avem politică agricolă, nu avem o politică în sectorul serviciilor“

Vasile Puşcaş, fostul negociator al României la...

Autor: Adelina Mihai, Roxana Rosu

10.05.2016, 00:08 1383

Cu două milioane de români plecaţi în străinătate care au trimis acasă peste 60 de miliarde de euro, cu un PIB care a sărit de la 126 de miliarde de euro în 2007 la 160 de miliarde de euro în 2015, cu exporturi care au crescut de la 30 de miliarde de euro în primul an de integrare la 55 de miliarde de euro anul trecut, cu investiţii străine care au explodat de la 3,5 miliarde de euro în 2006 la 60 de miliarde de euro în 2014, România se află într-o mare dilemă: de ce efectele integrării nu se văd plenar în nivelul de trai al oamenilor?

Fostul ministru al integrării euro­pene şi fost nego­ciator-şef al Ro­mâniei cu UE Vasile Puşcaş aduce o ex­plicaţie: nu avem po­litică industrială, nu avem politica ser­viciilor, nu avem poli­tică agricolă.

Într-o intervenţie de ieri la ZF Live, cu ocazia Zilei Europei (9 mai), Puşcaş a spus: „Ce constat eu, după 10 ani, este că România a fost doar contagiată de efecte benefice ale aderării, pentru că nici azi nu există o strategie clară în privinţa integrării. Atât la nivelul pieţei interne unice, cât şi la politicile europene. Asta face ca beneficiile totale, simţite clar în Polonia, Ungaria şi alte ţări, să nu fie la fel de mult simţite de cetăţenii şi statul român“.

Şi se întreabă fostul negociator-şef: „Care sunt politicile industriale ale României? Dar în domeniul serviciilor? Care este politica agricolă în con­cordanţă cu ce se preconizează în cea co­mună?“.

Din 2007 până în prezent salariile (nete) medii pe economie au evoluat de la aproximativ 1.200 de lei la aproape 2.000 de lei. Nu pot fi puse la în­doială beneficiile integrării, dar există sentimentul su­focant că lucrurile se mişcă prea încet şi nimeni nu a plătit pentru greşeli. O ţară fără autostrăzi, o ţară în care trenurile de călători circulă cu sub 50 de kilometri la oră şi-a permis să piardă 7 mld. euro de la UE din exerciţiul financiar 2007 – 2013.

„Sunt unii care spun că România este contributor net la UE. Dar dacă ne uităm la fluxurile financiare de la începutul aderării, avem un plus de 22,851 de miliarde de euro. Asta arată cât de avantajos este să fim membrii UE. Avantajele puteau fi mai mari dacă rata de absorbţie era maximală. Dar în ciuda dificultăţilor, care ţin de noi, plusul este consistent“, a spus la aceeaşi emisiune ZF Live Leonard Orban, fostul comisar european, actualmente consilier al pre­şedintelui Klaus Iohannis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO