Eveniment

Vasilescu, BNR: Rolul FMI nu este să formeze campioni economici

Vasilescu, BNR: Rolul FMI nu este să formeze campioni economici

Foto Silviu Matei

Autor: Claudia Medrega

07.12.2012, 00:06 429

Rolul FMI este să sprijine ţări care şchioapătă, şi nu să împrumute ţări care vor să devină "campioni economici", iar fără încheierea acordului cu Fondul oprirea finanţărilor externe în contextul crizei internaţionale ar fi fost catas­tro­fală pentru România, consideră Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

"FMI nu este institu­ţia care să împrumute ţări care vor să fie cam­pioni economici. Nu ăsta este rolul FMI, să forme­ze campioni economici. Uneori este o simplă cârjă care să te ajute să mergi înainte. Era lim­pe­­de că România avea ne­voie de acordul cu FMI. Era nevoie de o cârjă care să susţină cât de cât consu­mul. Banii au venit să as­tu­pe un gol", a de­­clarat Va­si­lescu cu ocazia lan­­sării căr­ţii "Româ­nia între Est şi Vest. Ade­ra­rea la FMI şi BIRD", de Ion Ale­xan­dres­cu, arătând că exprimă o opinie personală.

Cartea documentează şi lămureşte procesul de aderare a României la cele două instituţii financiare internaţionale, după cum spune autorul.

Marea dezamăgire a FMI după anii de acord 2009-2011 cu România, ani în care au fost aplicate măsuri dure de austeritate, a fost că economia încă nu a revenit pe creştere. Însă, cu ajutorul mă­surilor dure de austeritate şi al rolu­lui de "elev silitor în faţa FMI", Româ­nia a reuşit în ultimii ani să-şi îmbu­nătăţească imaginea în ochii inves­ti­to­rilor şi ai agenţiilor de rating.

Programul preventiv încheiat în 2011 cu FMI şi Comisia Europeană are ca obiectiv consolidarea creşterii eco­no­mi­ce, însă, până acum, redresarea a fost destul de lentă.

Vasilescu a răspuns şi unei întrebări care s-a tot vehiculat în mass-media în ultimii ani, referitor la faptul că BNR nu a vorbit nimic despre acordul cu FMI în 2008, iar în primăvara anului 2009 a fost parafat acordul.

"Acordul cu o instituţie ca FMI presupune acte de înaltă diplomaţie. La aceste negocieri nicio ţară nu se poate duce cu toate cărţile pe faţă. Uneori este nece­sar să ai un as în mâ­necă. Ar fi fost lipsă de diplomaţie şi de pro­fesio­­nalism să se tre­zeas­că BNR vorbind că vrem un acord cu FMI, într-un climat ne­sigur din punct de ve­dere politic. 2008 a fost an electoral, era un guvern în funcţie şi ur­ma altul după alegeri. Cum i-ar fi căzut BNR să iasă şi să spună că vrea un acord cu FMI? Poate că FMI nu voia un acord cu România, poate nu avea ochi pentru noi", a declarat Vasilescu.

El a amintit că întotdeauna am avut lip­să de capital, iar relaţia României cu FMI şi Banca Mon­dială a fost destul de ten­sionată, în principal în anii '80 când Ro­mâ­nia a ajuns în situaţia de încetare de plăţi. "Când s-au pus bazele legătu­rilor cu FMI şi BIRD, diplomaţia română era bine structurată, făcută de oameni cu talent, care ştiau ce este diplomaţia."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO