Eveniment

Vedeti aici ce masuri de austeritate propune Guvernul

Vedeti aici ce masuri de austeritate propune Guvernul
27.05.2010, 14:33 754

Reducerea cu 25% a salariilor va fi aplicata si in cazulangajatilor BNR, CNVM, CSSPP si CSA, revolutionarii din decembrie1989 si urmasii de erou-martir nu vor mai beneficia de transportgratuit cu mijloacele de transport in comun si pe cale ferata,sprijinul acordat de stat sub forma trusoului pentru nou-nascuti vafi eliminat, iar persoanele concediate nu mai primesc platicompenensatorii sunt doar cateva dintre masurile incluse inproiectul de lege privind reducerea cheltuielilor bugetare, pentrucare Guvernul isi va angaja raspunderea, scrie Mediafax.

Reducerea salariilor va fi aplicata si pentru angajatii BNR,CNVM, CSSPP si CSA
Reducerea cu 25% a salariilor va fi aplicata si in cazulangajatilor BNR, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Comisieide Supraveghere a Sistemului de Pensii Private si Comisiei deSupraveghere a Asigurarilor, conform proiectului de lege privinddiminuarea cheltuielilor.
Cuantumul brut al salariilor/soldelor/indemnizatiilor lunare deincadrare, inclusiv sporuri, indemnizatii si alte drepturisalariale, precum si alte drepturi in lei sau in valuta sediminueaza cu 25%. In situatia in care astfel rezulta o valoare maimica decat valoarea salariului minim brut pe tara, suma care seacorda este de 600 lei.
Se reduc cu 25% si drepturile de natura salariala de carebeneficiaza personalul din cadrul autoritatilor si institutiilorpublice indiferent de modul de finantare al acestora. In aceastacategorie au fost incluse drepturile personalului trimis in misiunein strainatate, drepturile din legea privind statutul personaluluididactic, drepturile specifice pentru activitatile desfasurate ininstitutiile de aparare, ordine publica si siguranta nationala,cuantumul compensatiei banesti, respectiv al alocatiei valoricepentru drepturile de hrana si respectiv valoarea financiara anualaa normelor de echipare, precum si valoarea financiara a drepturilorde echipament, precum si compensatia lunara pentru chirie.
Valoarea drepturilor/cheltuielilor cu asistenta medicala,medicamente si proteze aferente personalului propriu, pentru carelegislatia in vigoare prevede decontarea integral de la buget, sereduce cu 25%.
Documentul prevede insa ca aceste reduceri se aplica in modcorespunzator si personalului angajat in cadrul Bancii Nationale aRomaniei, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Comisiei deSupraveghere a Sistemului de Pensii Private si Comisiei deSupraveghere a Asigurarilor.
Sumele rezultate prin reducerea drepturilor salariale pentrupersonalul acestor institutii, precum si pentru angajatii dinautoritatile si institutiile publice finantate integral dinvenituri proprii se vireaza integral la bugetul de stat, potrivitunui mecanism care va fi stabilit prin norme metodologice aprobateprin ordin al ministrului Finantelor in termen de 15 zile de ladata intrarii in vigoare a legii.
Prevederile nu se aplica in cazul alocatiilor de hrana acordatepersonalului incadrat in institutiile publice de aparare, ordinepublica si siguranta nationala pe perioada participarii la misiuniin teatrele de operatii.
Guvernul taie transportul gratuit pentru revolutionarii dindecembrie 1989 si urmasii eroilor martir
Revolutionarii din decembrie 1989 si urmasii de erou-martir nu vormai beneficia de transport gratuit cu mijloacele de transport incomun si pe cale ferata, sprijinul acordat de stat sub formatrusoului pentru nou-nascuti va fi eliminat, iar persoaneleconcediate nu mai primesc plati compenensatorii.
Va fi eliminata si prevederea care permite ca din bugetulasigurarilor pentru somaj sa fie subventionate cheltuielile cuangajarea temporara a somerilor pentru executarea de lucrari siactivitati de interes pentru comunitatile locale.
Guvernul se va incadra, in 2011, in cheltuielile reduse in acest anprin concedieri si austeritate
Reducerea salariilor si pensiilor va fi aplicata pana la sfarsitulacestui an, dar incepand cu 1 ianuarie 2011 Guvernul va aplicapolitici sociale si de personal care sa asigure incadrarea innivelul cheltuielilor bugetare rezultate ca urmare a diminuarilorefectuate in acest an.
"Incepand cu 1 ianuarie 2011, se vor aplica politici sociale si depersonal care sa asigure incadrarea in nivelul cheltuielilorbugetare rezultate ca urmare a aplicarii masurilor de reducere aacestora adoptate in cursul anului 2010, in conditile Legii privindsalarizarea unitara", se arata in documentul obtinut deMEDIAFAX.
Plata salariului este un drept relativ care poate fi limitat pentrua depasi instabilitatea
Dreptul la munca, inclusiv plata salariului, este mentionat inConstitutie, dar reprezinta un drept relativ care poate fi limitatpentru a evita riscul "iminent" al instabilitatii economice atarii, legata direct de siguranta nationala, este argumentulGuvernului pentru reducerea cheltuielilor.
"Dreptul la munca (inclusiv plata salariului) este un drept expresmentionat in Constitutie, dar in acelasi timp un drept relativ, inintelesul dat acestui concept de Legea Fundamentala si de ConventiaEuropeana a Drepturilor Omului (drept al carui exercitiu poate fisupus unor restrangeri). Limitarile aduse exercitiului acestuidrept trebuie sa respecte exigentele articolului 53 dinConstitutie, jurisprudenta instantei de contencios constitutional,precum si practica Curtii Europene a Drepturilor Omului", se aratain document.
Guvernul arata ca masurile restrictive intrunesc conditiileconsacrate constitutional si conventional, in sensul carestrictiile vizeaza exercitiul dreptului, iar nu substantaacestuia, iar restrangerea exercitiului dreptului are ca unic scopevitarea riscului "iminent" al instabilitatii economice a tarii,instabilitate generata de un fenomen de criza financiara mondialaale carei dimensiuni nu au putut fi prognozate.
Guvernul explica totodata ca, in considerarea prevederilorarticolului 53 din Constitutie, prevederile legii se aplica pentruo perioada definita de timp, respectiv incepand cu drepturileaferente lunii iunie 2010, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2010,dar admite ca legea prevede totusi faptul ca pentru anul 2011Guvernul va adopta si aplica acele politici sociale si de personalcare sa asigure incadrarea in nivelul cheltuielilor bugetarerezultate ca urmare a aplicarii masurilor de reducere acheltuililor bugetare adoptate in cursul anului 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO