Eveniment

Veniturile bugetare au continuat să crească, dar lent

Autor: Claudia Medrega

26.10.2010, 23:30 22

Veniturile bugetare au continuat ascensiunea în septembrie, însăritmul de creştere a încetinit la 9%, faţă de aceeaşi perioadă deanul trecut, la jumătate faţă de creşterea înregistrată în lunaprecedentă.

În septembrie veniturile bugetare au totalizat 14,1 mld. lei,iar sumele colectate din TVA au ajuns la 3,9 mld. lei, în urcare cu27,9% pe seama majorării cotei de impozitare cu cinci puncteprocentuale. Şi la încasările din TVA, cea mai importantă resursă abugetului de stat, ritmul s-a temperat după o creştere de 46,9%înregistrată în august comparativ cu aceeaşi lună de anultrecut.

După primele nouă luni ale anului încasările bugetare totale auajuns la 120,4 mld. lei, în urcare cu 3,6% faţă de aceeaşi perioadădin 2009.

Pe partea de cheltuieli, şomajul a continuat să preseze bugetul,adăugându-se şi arieratele plătite către sectorul farma.

Cheltuielile bugetului consolidat au ajuns după nouă luni la143,7 mld. lei, în creştere cu 1,5% în termeni nominali faţă deaceeaşi perioadă a anului precedent, în principal ca urmare acreşterii cheltuielilor cu ajutorul de şomaj, precum şi a celor dinsănătate pentru plata arieratelor către spitale şi furnizorii demedicamente şi materiale sanitare, potrivit MinisteruluiFinanţelor.

Cheltuielile de personal s-au redus cu 6,4% la nivelul bugetuluiconsolidat, singura creştere înregistrându-se la bugetul de stat(Ă1,1%). Cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au majorat cu 1,3%,în timp ce creşterea cheltuielilor cu dobânzile a fost de 21%, caurmare a finanţării deficitelor bugetare acumulate din aniiprecedenţi şi a angajării împrumuturilor pentru acoperireaacestora.

În septembrie, cheltuielile bugetare au înregistrat o creşterede 3,3% faţă de aceeaşi lună din 2009, la 16,5 mld. lei.

Deficitul bugetar a ajuns la sfârşitul lunii septembrie la 23,3mld lei, reprezentând 4,56% din PIB, cu aproape 5 mld. lei subţinta negociată cu FMI, de 28,2 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO