Eveniment

Veniturile bugetare au crescut cu 53% in luna februarie

05.03.2008, 18:46 18

Incasarile bugetului general consolidat au crescut in luna februarie cu 52,6% fata de februarie 2007, potrivit datelor publicate ieri de Ministerul Economiei si Finantelor.
Cresterea este aproape la fel de rapida ca si cea din luna ianuarie (60% fata de ianuarie 2007) si este explicata in primul rand de schimbarile de legislatie privind plata TVA in vama de la inceputul anului trecut.
Spre comparatie, veniturile bugetare totale au crescut anul trecut cu aproape 19%, astfel ca ritmul din primele doua luni ale acestui an (57%, in medie) sunt de trei ori mai mari. Explicatia este ca in primele trei luni si jumatate ale anului 2007 (pana pe 15 aprilie) Fiscul a suspendat plata TVA in vama pentru importurile din statele terte Uniunii Europene, potrivit unor reglementari comunitare.
Taxa pe valoarea adaugata nu a mai fost colectata in vama, statul asteptand sa incaseze acesti bani in momentul in care bunurile impozabile ajungeau la utilizatorul final. Insa bugetul a pierdut astfel peste 400 mil. euro sub forma evaziunii fiscale (TVA care nu a mai fost niciodata incasata, potrivit Finantelor), veniturile bugetare inregistrand o scadere. Raportate la acea perioada, incasarile din TVA de anul acesta par mult mai mari, din cauza efectului de baza.
La nivelul bugetului de stat, cresterea incasarilor din luna februarie a fost de 58%, in timp ce ritmul cel mai rapid a fost de 74% si a fost inregistrat de veniturile proprii ale bugetelor locale.
La bugetele alimentate de contributiile sociale (CAS) - pensii, sanatate si somaj, cresterea incasarilor a fost sub media bugetului, adica de 42%. Aceasta majorare a colectarilor de CAS are doua explicatii: jumatate reprezinta cresterea salariilor (de peste 20% in lei in ultimul an), in timp ce partea cealalta este explicata de cresterea bazei de impozitare de la salariul brut la venitul brut, prin includerea primelor, stimulentelor si bonusurilor salariale in baza de calcul pentru CAS.

Deficit bugetar de 2,33% din PIB in 2007

Deficitul bugetului public a fost anul trecut de 2,33% din PIB (pe metodologia romaneasca) si de 2,53% din PIB (pe metodologia europeana ESA 95), potrivit datelor publicate de Ministerul Economiei si Finantelor, raportate la datele referitoare la PIB publicate de Statistica. Veniturile totale ale bugetului general consolidat au fost anul trecut de 31,4% din PIB, in timp ce cheltuielile au fost de 33,7% din PIB. Veniturile bugetare au reprezentat anul trecut 38 de miliarde de euro, iar cheltuielile au fost de 40,9 miliarde de euro. Ca urmare, deficitul bugetar a fost de 2,9 mld. euro in 2007. Pentru anul acesta, bugetul are programata o tinta de deficit bugetar de 2,7% din PIB (conform metodologiei romanesti), care va fi rectificata in urmatoarea perioada de Guvern la 2,3% din PIB. Diferenta dintre metodologia romaneasca si cea europeana este ca aceasta din urma include, pe langa cash-flow (adica metodologia romaneasca), si angajamentele de venituri si obligatiile de plata ale bugetului, chiar daca acestea nu se concretizeaza in fluxuri monetare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO