Eveniment

Veniturile bugetare au urcat in ianuarie cu aproape 6% peste plan

Veniturile bugetare au urcat in ianuarie cu aproape 6% peste plan

Click pentru imaginea marita

05.02.2007, 18:11 27

Bugetul general a inregistrat in ianuarie venituri de 2,81 miliarde de euro (9,541 mld. lei), in crestere cu 17,7% in euro fata de ianuarie 2006 si cu 5,7% fata de programul de incasari propus de Legea Bugetului.
Incasarile peste program provin in principal din TVA, impozitul pe profit, contributiile de sanatate si veniturile proprii ale bugetelor locale. Bugetul public incepe astfel noul an fiscal cu o usoara incetinire a incasarilor, cresterea de aproape 18% fiind ceva mai lenta decat ritmul de 23% consemnat anul trecut, conform datelor publicate de Ministerul de Finante.
Cresterea veniturilor a fost de 10,9% la nivelul bugetului de stat si de 27,9% la bugetul de pensii. Pe bugete, cea mai mare crestere a fost inregistrata de veniturile proprii ale bugetelor locale, de peste 77%, pana la 152 de milioane de euro. Din acest motiv, planul de incasari al bugetelor locale a fost depasit cu aproape 30% in luna ianuarie.
Plusul de venituri se explica prin majorarea unor impozite si taxe locale, mai ales a celor pe proprietate, operate prin modificarea Codului fiscal de anul trecut.
In cadrul bugetului de stat, cea mai mare crestere de incasari a adus-o impozitul pe venit si salarii, plusul fiind de aproape 56% fata de ianuarie 2006. In pofida acestei cresteri record, veniturile aduse de acest impozit s-au situat sub asteptarile celor de la Finante cu mai bine de 8%. Tradusa in bani, diferenta inseamna aproape 30 de milioane de euro (100 de milioane de lei).
De asemenea, alte taxe si impozite cu colectari sub planul celor de la Finante au fost accizele si taxele. Accizele au adus in plus bugetului aproape 10% fata de ianuarie 2006, dar cu peste 12% mai putin decat programul stabilit de incasari. In acelasi timp, veniturile bugetare din taxe vamale au scazut cel mai mult, cu aproape 30%, din cauza liberalizarii comertului cu statele membre ale UE. In prezent, Romania deruleaza circa doua treimi din comertul sau exterior cu state din Uniunea Europeana.
O surpriza a incasarilor bugetului este adusa de taxa pe valoarea adaugata, in cazul careia colectarile au fost peste program, dar totusi cu peste 20% mai mici decat in ianuarie 2006 (aproape 138 de milioane de euro).
"Performanta mai slaba a TVA din luna ianuarie se datoreaza incasarii acesteia la un interval de timp decalat cu cel putin 30-45 de zile", explica cei din Ministerul de Finante. Incepand cu 1 ianuarie, firmele care importa din UE si cele care importa din state terte au ca termen de plata a TVA data de 25 a lunii urmatoare, cu cel putin o luna mai devreme decat reglementarea anterioara, au precizat Finantele.
In luna ianuarie, bugetul de pensii a avut incasari de 577 mil. euro, depasind cu 3% programul, iar bugetul de somaj a adus 60 mil. euro, cu 7,4% peste plan.
Per total, planul de incasari stabilit pentru luna ianuarie a fost depasit cu aproape 6% (aproape 138 de milioane de euro), conform acelorasi date publicate de Finante.
Pentru acest an, Ministerul de Finante asteapta o crestere a incasarilor la buget la un ritm de peste 20%, asemanator celui inregistrat in 2006 (23%). Veniturile bugetului general consolidat sunt estimate la peste 38 de miliarde de euro, iar cheltuielile - la peste 41 de miliarde de euro, lasand loc unui deficit bugetar de circa 2,7% din PIB.
Fata de cele patru rectificari bugetare de anul trecut, Finantele au estimat ca vor avea nevoie anul acesta numai de doua, dintre care niciuna nu este de asteptat in prima jumatate a anului, conform unei declaratii recente a ministrului finantelor, Sebastian Vladescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO