Eveniment

Veniturile bugetare vor coborî în următorii cinci ani sub 33% din PIB, estimează FMI

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Claudia Medrega

07.10.2013, 20:07 358

Ponderea veniturilor bugetare în PIB va urca în 2013 la 33,4%, însă în anii următori trendul va fi descendent, încasările urmând să coboare în 2018 la 32,6% din PIB, în timp ce deficitul bugetar va continua să se reducă, până la 1,8% din PIB în 2018, potrivit raportului FMI privind România.

România va rămâne astfel ţara cu una dintre cele mai mici ponderi în PIB a veniturilor bugetare, departe de media UE, de circa 45% din PIB. Guvernele din ultimii ani au tot susţinut ideea majorării veniturilor prin întărirea disciplinei în colectarea taxelor, dar acesta a rămas doar un obiectiv fără conţinut, repetat prin discursuri de ani şi ani de zile, în timp ce ponderea veniturilor în PIB a rămas în jurul a 32-33%.

Veniturile bugetare ar urma să ajungă la sfârşitul acestui an la 209 mld. lei, în creştere cu 8,4% faţă de anul trecut, prognoza fiind optimistă având în vedere evoluţia din primele opt luni ale anului. În intervalul ianuarie-august veniturile au urcat cu doar 4,4%, iar avansul cheltuielilor a fost de 4,8% comparativ cu primele opt luni de anul trecut. Astfel, ritmul de creştere a veniturilor bugetare a fost la jumătate faţă de creşterea anuală bugetată, evoluţia încasărilor reflectând doar parţial ascensiunea economiei. Deşi activitatea economică se revigorează, impactul nu se resimte foarte mult la nivel fiscal deoarece avansul economiei se bazează pe exporturi şi o agricultură care este nefiscalizată, în timp ce consumul stagnează, ceea ce se vede la nivelul încasărilor din TVA.

Premierul Victor Ponta a explicat că încasările din acest an sunt mai mici decât cele prognozate din cauza fondurilor neîncasate de la bănci, ca urmare a modificării regulamentului privind provizioanele, a reor­ganizării ANAF şi a firmelor care au intrat în insolvenţă pentru a nu-şi plăti taxele, potrivit Mediafax.

Anul trecut veniturile la bugetul României au crescut cu 6% faţă de 2011, iar ca procent din PIB au urcat de la 32,6% la 32,9%.

În anul 2014 veniturile bugetare ar urma să urce cu doar 4,4% faţă de nivelul din acest an, la 218,7 mld. lei, potrivit cifrelor din raportul FMI.

Şi ritmul anual de creştere a cheltuielilor bugetare totale va încetini, de la 7,8% în 2013 la 3,5% în 2014, până la 231,9 mld. lei.

Deficitul bugetar a fost stabilit pentru acest an la 2,3% din PIB (pe metodologia cash), iar anul viitor ar urma să coboare la 2% din PIB. După primele opt luni din an  deficitul bugetar a urcat la 1,27% din PIB, respectiv 8 mld. lei, în condiţiile în care evoluţia veniturilor nu a ţinut pasul cu avansul cheltuielilor.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO