Eveniment

Veniturile din titlurile de stat, scutite de impozit

26.06.2008, 19:03 2833

Veniturile realizate din detinerea si tranzactionarea titlurilor de stat si a obligatiunilor municipale pe pietele interne si externe vor fi scutite de impozit pentru a stimula dezvoltarea pietei primare si secundare a titlurilor, iar impozitul pe dividende va fi unificat, de la 1 ianuarie 2009, la 10%, atat pentru rezidenti, cat si pentru nerezidenti.
Prevederile sunt incluse intr-o ordonanta de urgenta prin care Guvernul a modificat marti Codul Fiscal si vor intra in vigoare la inceputul anului viitor.
"Intrucat titlurile de stat si obligatiunile emise de unitatile administrativ-teritoriale sunt instrumente ale datoriei publice guvernamentale si locale, dobanda aferenta acestora, precum si veniturile din tranzactionare propunem sa fie venituri neimpozabile, deoarece platitorul dobanzii este insusi statul sau administratia locala. Identificarea veniturilor din tranzactionarea acestor titluri de stat si obligatiuni ar insemna cheltuieli de administrare suplimentare, generate de identificarea impozitului si de perceperea impozitului. In fapt, va avea loc o crestere a cheltuielilor datoriei publice", se mentioneaza in nota de fundamentare a ordonantei.
Executivul a mai decis unificarea impozitului pe dividende la 10%, atat pentru rezidenti, cat si pentru nerezidenti, impactul financiar asupra bugetului anului 2009 fiind estimat la 58,4 milioane de lei.
In luna mai, Comisia Europeana (CE) a transmis o scrisoare de somare referitoare la perceperea unor impozite mai mari pe dividendele platite in afara tarii fata de cele achitate de actionarii rezidenti, avertismentul fiind cauzat de faptul ca dividendele actionarilor interni care detin sub 15% din actiuni se taxeaza la sursa cu un impozit final de 10%, dar acelasi impozit se ridica la 16% daca actionarul este nerezident.
Ordonanta mai prevede eliminarea caracterului discriminatoriu de impozitare pentru autoturismele de teren, indiferent de originea producatorului, taxarea urmand sa fie realizata in functie de capacitatea cilindrica. Masura a fost determinata de faptul ca autoritatile au primit o sesizare de la CE pentru impozitul anual mai mic perceput posesorilor de masini ARO.
O alta modificare este majorarea perioadei de recuperare a pierderii fiscale de la 5 ani la 7 ani. Astfel, pierderea fiscala anuala realizata incepand cu anul 2009, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, va fi recuperata din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO