Eveniment

Veniturile din TVA au crescut spectaculos în august, cu 20%. Cât de sustenabilă este această creştere neanticipată

Veniturile din TVA au crescut spectaculos în august, cu...

Autor: Iulian Anghel

27.09.2017, 00:08 3352

Veniturile nete din TVA din luna august - plus 19,2% - provin dintr-o creştere de 8,3% a colectării taxei pe valoarea adăugată şi dintr-un minus de 27% al rambursărilor de TVA.

Veniturile din TVA din august (care reflectă vânzările din iulie) au făcut un salt de 19,2%, comparativ cu august 2016, peste creşterea înregistrată la veniturile din contribuţiile de asigurări (plus 18,4%) şi la impozitul pe salarii şi venit (plus 7,8%). Însă veniturile totale rămân încă la un nivel foarte slab, spun economiştii.

În primele opt luni din an veniturile din TVA au fost în scădere cu 1,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Scăderea s-a mai atenuat însă faţă de primele şapte luni, când a fost de 4,6%, şi asta pentru că în august încasările nete din TVA (pe vânzările din iulie) au crescut cu 19,2% faţă de august 2016. În august încasările din TVA au fost de 5 mld. de lei, cu 800 de mil. lei peste încasările din august 2016. De unde vine această creştere?

„Pe de o parte colectarea a crescut, iar pe de alta, rambursările din TVA au fost mai reduse. Din creşterea de 19,2% înregistrată în august faţă de august 2016, 8,3% vin dintr-un plus de TVA colectat, iar restul dintr-un minus de 27% al rambursărilor din TVA. Acest 8,3% este mai aproape de realitate pentru că rambursările de TVA sunt volatile. Este cea mai bună creştere din acest an, dar nu spectaculoasă pentru că nu este încă în linie cu evoluţia consu­mului. Aşadar, în august colec­ta­rea TV s-a îmbu­nătăţit, dar nu ţine încă pasul cu dinamica economiei. Pe ansamblu, încasările merg în conti­nua­re foarte slab”, comentează Ionuţ Du­mitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Economistul Florin Câţu, senator PNL, un critic al felului în care a fost construit şi este executat bugetul, remarcă şi el că în august şi în septembrie încasările din TVA sunt bune. „Nu ştiu cu exactitate ce s-a întâmplat în august şi septembrie, dar au într-adevăr încasări mai bune. Din câte ştiu, au rambursat din TVA tot ce era de rambursat şi nu au restanţe în august. Acum şi rambursările se fac, dacă sunt cerute. Creşterea este bună, dar oricum nu le ajunge”, a comentat Cîţu.

La rectificarea de la începutul lunii, estimările de încasări din TVA au fost reduse cu 1,3 mld. lei.

Cu un avans de 8,8% în august faţă de august trecut (plus 8,9% pe primele opt luni), veniturile statului rămân încă departe de programarea de creştere 14% avută în vedere la construcţia bugetului. La prima rectificare s-a mai modificat ceva la estimarea de venituri, dar nu spectaculos - veniturile bugetului de stat au fost reduse cu 1,3 mld. lei (minus 3 mld. lei venituri fiscale), iar, pe sold, veniturile bugetului general consolidat au fost majorate cu un miliard de lei.

La accize există încă un minus în august faţă de august trecut. Scăderea este de 1,4%, iar pe primele opt luni din an scăderea este de 1,7%. Din septembrie accizele cresc şi este posibil ca încasările să treacă pe plus.

Veniturile din impozitul pe profit rămân o problemă. Scăderea în august faţă de august 2016 este de 33%, în vreme ce pe primele opt luni este de 5,2%. La rectificare estimarea de venituri din această sursă a fost redusă cu 1,7 mld. lei.

La veniturile din impozitul pe salarii şi venit se înregistrează o creştere, cum era firesc, de vreme ce salariile au crescut, pe ansamblu, cu 14%. Se înregistrează un plus de venituri de 7,8% în august faţă de august trecut şi de 10,4% în primele opt luni. Situaţia este valabilă şi pentru veniturile din contribuţii sociale – plus 18,4% august/august şi plus 16,6% în primele opt luni comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

În privinţa cheltuielilor, acestea au crescut cu 8,2% în august faţă de august 2016 şi cu 11% în primele opt luni, an/an. Au crescut puternic cheltuielile de personal – plus 29% august la august şi plus 21,4% în primele opt luni, an/an.

Cheltuielile cu bunurile şi serviciile au avansat cu 7,6% în august faţă de august 2016 şi cu 4,1% în primele opt luni, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Sunt greu de urmărit în execuţia bugetului general consolidat veniturile şi cheltuielile din fondurile UE pentru că guvernul le-a făcut ghiveci, amestecând fondurile structurale cu subvenţiile agricole. Din altă statistică a Finanţelor reise însă că sumele primite pe fonduri structurale sunt aproape insignifiante (3 mil. euro la şase luni).

În aceeaşi vreme rămâne puternică scăderea pe cheltuielile de investiţii. Cheltuielile de capital (investiţii din buget) au scăzut cu 26% în august faţă de august 2016. Cheltuielile de investiţii (de capital şi din fonduri UE) au fost în august egale cu cele din august 2016 – 2,1 mld. lei. Pe primele opt luni însă cheltuielile de investiţii sunt cu 30% mai mici – 10,5 mld. lei cheltuieli de investiţii în primele opt luni faţă de 14,9 mld. lei în primele opt luni din 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO