Eveniment

Veniturile din TVA fac un salt spectaculos de 21%, dar guvernul continuă politica de sugrumare a cheltuielilor: minus 25% la cheltuielile de capital în trimestrul I

Veniturile din TVA fac un salt spectaculos de 21%, dar...

Autor: Iulian Anghel

29.04.2015, 00:07 1491

Execuţia bugetului general consolidat pentru primele trei luni din 2015 vine cu date bune în ceea ce priveşte veniturile, care au înregistrat în T1 un salt de peste 12%, dar indică o continuitate în ceea ce priveşte politica de sugrumare a investiţi­ilor din buget înregistrată anul trecut, cheltuielile de capital suportând o cădere de 25% comparativ cu primele trei luni din 2014.

Datele privind veniturile bugetului indică creşteri imporante pe zona de impozite indirecte: veniturile din TVA au crescut spectaculos, cu 20,8% an/an (un plus de 2,5 mld. lei), în vreme ce veniturile din accize au crescut cu 11,4% (un plus de aproape 600 mil. lei). Ministerul Finanţelor nu explică această creştere, dar în urmă cu câteva săptămâni, când anticipa datele bune din economie pentru T1, premierul Victor Ponta sugera că avem de-a face cu un efect al colectării mai bune ca urmare a înăspririi controalelor Fiscului şi tot atunci el arăta că veniturile suplimentare fac posibilă reducerea TVA la alimente de la 1 iunie.

„Dinamica finanţelor publice din primul trimestru al anului a fost influenţată de eforturile în direcţia ameliorării colectării (şi a actului fiscal-bugetar, per ansamblu), contextul macroeconomic extern şi intern (inclusiv fluctuaţiile cotaţiilor internaţionale la ţiţei, cu impact asupra profitului companiilor petroliere, dar şi majorarea salariilor şi scăderea costurilor de finanţare) şi lansarea exerciţiului comunitar 2014-2020“, comentează Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania.

Într-un raport către investitori, economiştii ING Bank explică: „Veniturile bugetare rămân puternice şi au urcat cu 12,6% în T1/2015 faţă de anul precedent, mult peste creşterea de 3,4% programată pentru tot anul în legea bugetului, evoluţie susţinută de încăsarile din TVA care urcă pe fondul unei campanii naţionale împotriva evaziunii. Dacă ritmul poate fi susţinut, atunci veniturile în plus ar compensa parţial efectele tăierilor de taxe.“

Însă ei remarcă continuarea politicii de anul trecut când, deşi a convenit cu FMI să încheie anul cu un deficit de 2,5% din PIB, guvernul a ţinut bugetul mai mereu pe plus, până în noiembrie, iar deficitul de 1,8% a fost realizat abia în decembrie, din acei bani făcându-se şi rambursări anticipate de TVA, ceea ce a „umflat“ veniturile brute din TVA din prima parte a anului.

„Credem că vom asista la o reeditare a execuţiei bugetare din 2014, când aproape tot deficitul programat pentru acel an a fost generat în decembrie“, comentează analiştii ING Bank.

Pe de altă parte, măcar puţin din ma­jorarea veniturilor din TVA trebuie pusă pe seama creşterii consumului, cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul (cel mai bun indicator pentru con­sum) avansând în primele două luni din an cu aproape 5% faţă de perioada similară a lui 2013.

Execuţia bugetului general consolidat pe primul trimestru s-a încheiat cu un excedent de 4,9 miliarde lei (1,1 mld. euro), echivalent a 0,7% din PIB-ul estimat, pe fondul majorării veniturilor totale cu 12,6% faţă de T1 2013 (un plus de 6,1 mld. lei) şi a unui avans ponderat al cheltuielilor de numai 0,6% (plus 1 mld. lei).

Pe alte titluri de venituri, bugetul general consolidat a mai consemnat în T1 creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la încasările din accize (plus 11,4%), impozitul pe venit (plus 14,6%), venituri nefiscale (plus 21,2%).

Un lucru interesant este că încasările din contribuţii de asigurări sociale au crescut cu 0,5% faţă de anul anterior, chiar dacă CAS a fost redusă în toamnă cu cinci puncte. Această creştere poate fi pusă în relaţie şi cu creşterea veniturilor din impozitul pe salarii şi venit, ambele titluri de venituri fiind influenţate de majorarea salariilor, în primul rând a salariului minim.

Cheltuielile bugetului general consolidat (50,1 miliarde de lei) s-au redus în termeni nominali cu 0,6% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, respectiv 0,3% puncte procentuale ca pondere în PIB.

Pe principalele titluri de cheltuieli s-au înregistrat reduceri la subvenţii (-3,4%), bunuri şi servicii (-3,1%), şi dobânzi (-34,1%) ca urmare a scăderii randamentelor la titlurile de stat la nivel maxim istoric şi a sezonalităţii rembursărilor.

Potrivit execuţiei bugetare, cheltuielile de capital (investiţii din buget) au scăzut cu 25% faţă de T1 2013, dar Ministerul Finanţelor susţine că cheltuielile pentru investiţii care includ cheltuielile de capital precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 3,4 miliarde de lei, respectiv 0,5% din PIB, în creştere cu 2,5% faţă de nivelul investiţiilor aferent aceleaşi perioade a anului precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO