Eveniment

Veniturile Groupama în România au scăzut anul trecut cu 2,2%, la 160 milioane euro

Veniturile Groupama în România au scăzut anul trecut...

Autor: Florentina Dragu

20.02.2015, 00:00 185

Divizia internaţională a grupului, care cuprinde 11 ţări, inclusiv România, a înregistrat o creştere cu 7,6% a veniturilor din prime de asigurare, la 2,78 miliarde de euro, potrivit rezultatelor financiare ale asiguratorului.

Subscrierile internaţionale pe segmentul poliţelor RCA şi de bunuri şi clădiri au totalizat 1,8 miliarde euro în 2014, în scădere cu 0,9% faţă de anul anterior.

"Declinul se datorează în principal scăderii cu 3,9% pe segmentul auto (inclusiv flote), în contextul condiţiilor macroeconomice şi de piaţă dificile în anumite ţări (în special în Italia, Turcia şi România) şi a disponibilităţii grupului de a-şi reduce riscurile. Evoluţia bună pe segmentul agricol (+21,1% faţă de 2013), în principal în Turcia, şi creşterea cu 5,5% a primelor pentru asigurarea companiilor şi a instituţiilor publice a limitat scăderea segmentului", se arată într-un comunicat al Groupama.

La nivel de grup, Groupama a raportat anul trecut venituri din prime de asigurări de 13,63 miliarde de euro, în creştere cu 0,3% faţă de 2013.

Subscrierile pe segmentul poliţelor RCA şi de bunuri şi clădiri au avansat cu 1,5%, la 7,1 miliarde de euro, însă veniturile pe segmentul de asigurări de viaţă şi de sănătate au scăzut cu 1,2%, la 6,26 miliarde de euro.

Pe segmentul financiar-bancar, grupul a înregistrat venituri de 279 milioane de euro, în urcare cu 5,1% raportat la anul anterior.

Groupama deţine activităţi în 12 ţări, majoritatea în Europa. În România, grupul are o participaţie de peste 99% la compania Groupama Asigurări.

Groupama a intrat pe piaţa din România în octombrie 2007, după ce a achiziţionat integral pachetul de acţiuni al BT Asigurări, în urma unei tranzacţii de 100 milioane de euro.

Prin preluarea diviziei de asigurări Garancia a grupului bancar OTP din Ungaria, în februarie 2008, Groupama a devenit şi acţionarul subsidiarei din România, alături de cele din Ungaria, Slovacia şi Bulgaria.

Ulterior, la începutul lunii aprilie 2008, Groupama a câştigat licitaţia pentru preluarea integrală a Asiban şi a plătit 350 milioane de euro pentru întregul pachet de acţiuni, controlat de CEC, BRD, BCR şi Banca Transilvania.

BT Asigurări şi Asiban au fuzionat în 2009 în Groupama Asigurări. Ulterior, în aprilie 2010, OTP Garancia Asigurări a transferat portofoliul de poliţe către Groupama Asigurări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO