Eveniment

Verbund negociaza un proiect eolian de 150 mil. euro in Tulcea

18.03.2009, 00:00 234

Verbund, cel mai mare producator si transportator de energie electrica din Austria, cu afaceri de peste 3,7 mld. euro in 2008, poarta negocieri pentru preluarea unui proiect eolian de circa 100 de MW localizat in Dobrogea (Tulcea) cu dezvoltatorul de profil Winstar Trading International.

Dezvoltarea de proiecte eoliene a fost anul trecut unul dintre cele mai fierbinti domenii de investitii, cea mai mare tranzactie fiind de 300 de milioane de euro prin care cehii de la CEZ au preluat un proiect de 600 de MW, tot in Dobrogea, de la dezvoltatorul Continental Wind Partners, inregistrat in SUA.
Acesta ar fi primul pas concret pe care Verbund il face pe piata locala, iar investitia pentru dezvoltarea unui proiect de astfel de dimensiuni ar solicita fonduri de aproximativ 150 de milioane de euro. Potrivit datelor furnizate de Transelectrica, Winstar Trading International, impreuna cu firmele Alfa Wind, Beta Wind si Land Power au obtinut avizul de racordare la retea pentru 600 de MW grupati pe raza judetului Tulcea.
"Deocamdata este vorba de proiecte de dimensiuni mai mici. Proiectul pe care incearca sa-l cumpere acum nu va fi mai mare de 100 de MW. Oricum au primit oferte si din partea unor firme care practic vor sa vanda in acest context al pietei. Este greu de spus care ar putea sa fie valoarea investitiei pentru ca acum preturile au mai scazut", spun surse din piata. Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei.
De obicei, pentru dezvoltarea unui MW intr-un proiect eolian sunt necesare fonduri de 20.000 - 30.000 de euro, suma care exclude echipamentele necesare sau pretul terenului. In medie, potrivit specialistilor din piata, investitia totala intr-un MW eolian este de circa 1,5 milioane de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO