Eveniment

Veşti bune pentru companiile din România care vor să exporte în Japonia: Se elimină majoritatea taxelor anuale pentru export în Japonia şi companiile vor beneficia de eliminarea de taxe vamale la 97% din produse

Veşti bune pentru companiile din România care vor să...

Autor: Răzvan Botea

01.02.2019, 17:40 880

Uniunea Europeană a semnat un acord comercial cu Japonia care intră în vigoare astăzi, 1 februarie. Acordul elimină majoritatea taxelor pe care le plătesc anual întreprinderile din UE care exportă în Japonia, în valoare de 1 miliard de euro, iar după punerea în aplicare pe deplin a acordului, Japonia va elimina taxele vamale la 97 % din produsele importate din UE.

 În România, 271 de companii exportă în acest moment în Japonia, dintre care două treimi sunt IMM-uri. Astfel, 21.628 de locuri de muncă sunt susţinute de exporturile către japonezi, arată Comisia Europeană.

„Europa şi Japonia trimit lumii un mesaj privind viitorul comerţului deschis şi echitabil. Deschidem o nouă piaţă care include 635 de milioane de locuitori şi aproape o treime din produsul intern brut mondial, apropiind cetăţenii din Europa şi Japonia mai mult decât oricând. Noul acord va pune la dispoziţia consumatorilor o ofertă mai largă şi preţuri mai mici; va proteja produsele europene în Japonia şi invers”, a declarat preşedinetele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

De asemenea, acordul elimină o serie de bariere netarifare de lungă durată, de exemplu prin aprobarea standardelor internaţionale privind autoturismele. De asemenea, acordul va înlătura barierele din calea comerţului de pe piaţa japoneză, care cuprinde 127 de milioane de consumatori. Comerţul anual dintre UE şi Japonia ar putea creşte cu aproape 36 de miliarde de euro după punerea în aplicare pe deplin a acordului.

În ceea ce priveşte exporturile de produse agricole din UE, acordul, în special va elimina taxele vamale aplicate de Japonia pentru multe brânzeturi, precum şi pentru exporturile de vin (actualmente de 15 %, în medie). De asemenea, pentru carnea de porc, vor exista schimburi comerciale scutite de taxe vamale la exportul de carne prelucrată, precum şi schimburi comerciale scutite aproape complet de taxe vamale pentru carnea proaspătă. Acordul va mai va asigura protecţia în Japonia a peste 200 de produse agricole europene de înaltă calitate, care beneficiază de aşa-numitele indicaţii geografice (IG), precum şi protecţia unei selecţii de IG japoneze în UE.

De asemenea, acordul asigură deschiderea pieţelor de servicii, în special serviciile financiare, comerţul electronic, telecomunicaţiile şi transporturile

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO