Eveniment

Veşti bune: Guvernul a aprobat Planul Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2022-2027 în valoare de 60 miliarde de lei

Veşti bune: Guvernul a aprobat Planul Naţional de...

Autor: Mediafax

30.09.2022, 17:47 329

Guvernul a aprobat Planul Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2022-2027, care prevede investiţii de 60 de miliarde de lei în următorii cinci ani,

Potrivit unui comunicat al Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID), Planul Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2022-2027 (PNCDI IV) este multianual.

Planul este structurat pe 10 programe de cercetare, inovare şi digitalizare: idei; resurse umane; organizaţii de cercetare performante, nucleu, infrastructuri de cercetare, provocări, parteneriate pentru inovare; cooperare europeană şi internaţională; cercetare în domenii de interes strategic; ştiinţă şi societate.

„Este un plan de 60 de miliarde de lei pentru perioada 2022-2027, cu închiderea programelor până în orizontul 2030. Este primul plan naţional care integrează toate instrumentele de finanţare pentru cercetarea românească şi a fost o luptă să agreăm această formă cu toate organizaţiile de cercetare, cu toţi actorii implicaţi. Şi Comisia Europeană ne-a spus: aveţi minţi strălucite, dar faceţi mult prea multă cercetare fundamentală, care nu se traduce în rezultate concrete pentru economie. Iată, prin acest plan naţional avem un accent în plus pentru transferul tehnologic şi pentru stimularea parteneriatelor între institute naţionale de cercetare, între organizaţiile de cercetare şi mediul privat românesc, de asemenea pentru stimularea parteneriatelor internaţionale prin care entităţile de cercetare româneşti pot accesa fonduri disponibile prin programele Orizont Europa”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Conform acestuia, programul încurajează păstrarea talentului românesc în cercetare în România, întoarcerea cercetătorilor plecaţi în străinătate din România, dar şi atragerea cercetătorilor străini.

Bugetul PNCDI IV poate fi de maxim 60 de miliarde lei şi se asigură din sume de la bugetul de stat, din fonduri externe nerambursabile şi contribuţii ale partenerilor în proiecte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO