• Leu / EUR4.9214
  • Leu / GBP5.5631
  • Leu / USD4.5250
Eveniment

Veşti proaste la început de an: COVID revine. Varianta de coronavirus care reprezintă acum aproape jumătate din totalul noilor infecţii din SUA va deveni dominantă în Europa în câteva săptămâni

Veşti proaste la început de an: COVID revine. Varianta de coronavirus care reprezintă acum aproape jumătate din totalul noilor infecţii din SUA va deveni dominantă în Europa în câteva săptămâni

Autor: Andreea Tobias

07.01.2023, 16:00 661

Varianta de coronavirus care reprezintă acum aproape jumătate din totalul noilor infecţii din SUA va deveni dominantă în Europa în câteva săptămâni. 

Conform Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite, XBB.1.5 a reprezentat aproape jumătate din totalul noilor infecţii din SUA, relatează DPA.

"Se poate spune cu o oarecare certitudine de pronostic că această variantă va deveni dominantă şi în ţara noastră", a declarat epidemiologul Hajo Zeeb, de la Institutul Leibniz pentru cercetare în domeniul prevenirii şi epidemiologie din Bremen.

"XBB.1.5 se loveşte de imunitatea în scădere la persoanele a căror vaccinare sau infectare a avut loc cu ceva timp în urmă", a spus Zeeb: "Mai întâi în SUA şi apoi, ulterior, aici, în Germania".

Varianta, descoperită în octombrie, s-a răspândit rapid în nord-estul SUA şi a dominat infecţiile de la jumătatea lunii decembrie, a declarat Richard Neher, şeful grupului de cercetare Evolution of Viruses and Bacteria Research Group de la Universitatea din Basel.

În afara părţii de nord-est a SUA, varianta este mai puţin frecventă, dar devine tot mai răspândită, a spus el.

Deocamdată există puţine informaţii despre gravitatea bolii provocate de variantă, a spus Neher, în condiţiile în care cazurile şi spitalizările au crescut în întreaga SUA, nu doar în regiunile în care XBB.1.5 era dominant.

Acest lucru poate semnala faptul că severitatea nu este semnificativ diferită de alte variante aflate în circulaţie.

Ministrul german al sănătăţii, Karl Lauterbach, şi-a exprimat joi îngrijorarea cu privire la această variantă.

"Să sperăm că vom trece de iarnă înainte ca o astfel de variantă să se răspândească şi aici", a scris Lauterbach pe Twitter.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9214
Diferență: -0,0366
Ieri: 4.9232
Azi: 4.5250
Diferență: -0,8632
Ieri: 4.5644
Azi: 5.5631
Diferență: -0,8219
Ieri: 5.6092
Azi: 4.9374
Diferență: -0,188
Ieri: 4.9467