Eveniment

Veşti proaste pentru britanici: Inflaţia urcă la cel mai mare nivel din ultimii 10 ani

Veşti proaste pentru britanici: Inflaţia urcă la cel...

Autor: Dorin Oancea

17.11.2021, 12:45 71

Inflaţia a atins luna trecută, în Marea Britanie, cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, în condiţiile în care facturile la energie ale gospodăriilor au crescut vertiginos, potrivit datelor publicate miercuri, citate de Reuters.

Preţurile de consum au crescut cu 4,2% în octombrie, de la o majorare de 3,1% în septembrie.

"Datele de astăzi privind inflaţia vor întări hotărârea Băncii Angliei de a acţiona", a declarat Yael Selfin, economist şef la KPMG UK.

Lira sterlină a urcat la un maximul unei săptămâni în raport cu dolarul american şi la un maxim al ultimelor 21 de luni în raport cu euro după publicarea datelor.

Ministrul de finanţe Rishi Sunak a declarat că inflaţia în creştere nu este doar o problemă britanică şi că guvernul ia măsuri pentru a compensa impactul asupra puterii de cumpărare, chiar dacă îşi reduce cea mai mare parte a sprijinului de urgenţă pentru coronavirus.

Rata inflaţiei din Marea Britanie o plasează la mijlocul plutonului dintre ţările G7, în timp ce preţurile au crescut în SUA cu peste 6%.

Oficiul Naţional de Statistică a declarat că facturile la energie pentru gospodării au fost cel mai mare motor al inflaţiei după ridicarea unui plafon de reglementare a facturilor, luna trecută. Preţurile la gaze plătite de consumatori au crescut cu 28,1% în 12 luni până în octombrie.

Furnizorii britanici de energie se confruntă cu creşterea preţurilor de gros la gaze, care a dus la prăbuşirea mai multor companii energetice, forţând peste 2 milioane de clienţi să schimbe furnizorul - adesea la tarife mai mari.

Previziunile publicate de BoE în această lună au arătat că se aşteaptă ca inflaţia să atingă aproximativ 5% în următoarele luni.

Se aşteaptă ca BoE să devină prima dintre marile bănci centrale din lume care va majora dobânda.

Luni, guvernatorul BoE, Andrew Bailey, a declarat că este "foarte neliniştit" cu privire la perspectivele inflaţiei şi că votul pentru menţinerea ratelor la începutul acestei luni, decizie care a şocat pieţele financiare, a fost unul foarte strâns.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO