Eveniment

Veştile bune de la producţia industrială din august susţin accelerarea PIB în T3

Veştile bune de la producţia industrială din august susţin accelerarea PIB în T3

Autor: Claudia Medrega

10.10.2011, 00:08 1886

Producţia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatori din economie, a continuat să crească în august într-un ritm mai rapid decât în iunie şi iulie, aducând o veste bună într-o atmosferă dominată de pesimismul cauzat de criza datoriilor cu care se confruntă ţările vestice, principalul partener comercial al României.

În august producţia industrială a urcat cu 7,4% comparativ cu aceeaşi lună de anul trecut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, după ce în iunie şi iulie creşterile au fost de 3,2% şi, respectiv, 5%.

"Producţia industrială pentru luna august susţine ideea accelerării activităţii economice în T3 2011. Datele privind producţia industrială din România din luna august sunt favorabile - susţin perspectiva noastră de accelerare a creşterii economice în T3 2011 - şi prognoza ING sugerează acelaşi lucru în cazul datelor similare din Germania", consideră Vlad Muscalu, economist ING Bank.

Analiştii au anticipat că industria, care în ultimele luni încetinise ritmul de creştere din cauza turbulenţelor din Europa, va avea o influenţă favorabilă în trimestrul trei.

Industria şi agricultura au susţinut creşterea PIB în al doilea trimestru din 2011, conform aşteptărilor, iar majoritatea analiştilor consideră că producţia agricolă foarte bună va contribui la atingerea ţintei de creştere economică de 1,5% în acest an, industria urmând să aibă în a doua jumătate a anului o influenţă mai mică în condiţiile încetinirii economiilor vestice.

PIB-ul a încetinit în al doilea trimestru, înregistrând o creştere de doar 0,2% faţă de primul trimestru, după un avans de 0,7% înregistrat în primele trei luni ale anului.

Industria a fost în trimestrul al doilea din 2011 ramura care a înregistrat cea mai mare creştere a volumului de activitate, cu 4,9%, faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut. Însă ritmul a încetinit. Comparativ cu primul trimestru, industria a scăzut cu 0,4%, pe date ajustate sezonier.

Producţia industrială şi exporturile, care s-au aflat pe un trend ascendent în ultimul an şi jumătate, au reuşit să susţină economia, deşi ritmul de creştere a frânat vizibil în contextul slăbirii cererii externe pe fondul problemei datoriilor cu care se confruntă Europa.

În ultimii doi ani industria şi-a majorat contribuţia la formarea PIB prin intermediul exporturilor - care au reuşit să contracareze scăderea cererii interne şi rămâne principalul motorul care susţine economia. Din păcate, industria are o pondere de aproximativ 27% în PIB, astfel că nu poate să tragă singură economia, potenţialul ei fiind limitat.

Producţia industrială s-a menţinut în teritoriul pozitiv în 2009 şi 2010 datorită cererii externe, după ce în prima parte a lui 2009 ajunsese să înregistreze ritmuri de scădere de două cifre.

De când a revenit pe plus, în noiembrie 2009, producţia industrială a înregistrat oscilaţii ample de la o lună la alta.

După ce primele două luni ale anului au adus o surpriză plăcută, industria ajungând la creşteri de două cifre, ulterior s-a înregistrat o temperare a ritmului de creştere.

Ce a susţinut creşterea producţiei industriale în luna august

Industria prelucrătoare a urcat în august cu 7,8% comparativ cu aceeaşi lună din 2010, în timp ce pentru industria extractivă plusul a fost de 6,7%, potrivit datelor Institutului

Naţional de Statistică. În cazul componentei de producţie şi furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă creşterea a fost de 4,6%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (+18,5%), industria bunurilor intermediare (+8,7%), industria energetică (+2,5%). Pe de altă parte, industria bunurilor de uz curent a rămas la acelaşi nivel faţă de luna august 2010, iar industria bunurilor de folosinţă îndelungată a scăzut cu 3,9%.

Ca serie brută, producţia industrială a avansat în august cu 10,3% faţă de aceeaşi lună de anul trecut.

Comparativ cu luna iulie, producţia industrială a urcat cu 1,9% ca serie ajustată, dar a scăzut cu 7,1% ca serie brută.

În primele opt luni ale anului producţia industrială a crescut cu 7,5% ca serie ajustată şi cu 7% ca serie brută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO