Eveniment

Veteranii de război vor primi de 4-5 ori mai mulţi bani după ce Senatul a adoptat un nou proiect de lege

Veteranii de război vor primi de 4-5 ori mai mulţi bani...

Autor: Catalina Iordache

11.02.2019, 15:09 3238

Senatul a adoptat tacit, două proiecte de lege pentru aprobarea de OUG privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război şi pentru implementarea programului guvernamental "gROwth - Contul individual de economii Junior Centenar".

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.103/2018 pentru modificarea art.1 din Legea nr.49/1991 vizează acordarea de indemnizaţii mărite şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război.

”Având în vedere valoarea mică a indemnizaţiilor, prezentul proiect de act normativ vizează majorarea valorii acestora după cum urmează:

a) invalizilor de război:
-1500 lei lunar, pentru marii mutilaţi şi cei încadraţi în gradul I de invaliditate;
-1000 lei lunar, pentru cei încadraţi în gradul II de învaliditate;
-900 lei lunar, pentru cei încadraţi în gradul III de învaliditate;
b)veteranilor de război: -600 lei lunar;
c)văduvelor de război, dacă nu s-au recăsătorit: 600 lei lunar.


Potrivit OUG, conform legii în vigoare, valoarea indemnizaţiei lunare este 259 de lei pentru invalizii de război gradul I, 231 de lei pentru cei încadraţi în gradul II de invaliditate, 190 lei pentru cei îcadraţi în gradul III de invaliditate ţi 161 de lei pentru veteranii şi văduvele de război.

Potrivit evidenţelor oficiale în România exită un număr de 62,196 beneficiari ai actelor normative ce acordă drepturi băneşti invalizilor, veteranilor, văduvelor de război, văduvelor de veterani de război, din care 60.157 benefciari aflaţi în evidenţele Ministerului Apărării Naţionale, 913 beneficiari aflaţi în evidenţele Ministerului Afacerilor Interne şi 2 beneficiari aflaţi în evidenţele Serviciului Român de Informaţii, potrivit sursei citate.


Executivul transmite că aceste indemnizaţii nu au mai fost mărite din 2016.

„Indemnizaţiile actuale nu au fost majorate din anul 2016, situaţie care a condus la diminuarea semnificativă a puterii de cumpărare pentru aceste categorii de persoane. Valoarea scăzută a indemnizaţiilor nu permite menţinerea unui nivel de trai decent pentru beneficiarii acestor drepturi, faţă de care statul şi societatea au datoria morală de a se întoarce cu recuniştinţa cuvenită”, motivează Guvernul în expunerea de motive.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.104/2018 vizează implementarea programului guvernamental "gROwth - Contul individual de economii Junior Centenar" pentru minori.

„Programul guvernamental „gROwth- Contul individual de economii Junior Centenar” are ca obiect înfiinţarea unui cont special de economisire sub forma de depozit. Titularul contului individual de economii Junior Centenar poate fi orice copil care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: este cetăţean român; nu a împlinit vârsta de 18 ani. Contul individual de economii Junior Centenar se deschide pe numele copilului, automat la unităţile Trezoreriei Statului, fără a fi necesară o cerere din partea unuia dintre părinţi, din partea reprezentantului legal al copilului sau a împuternicitului acestuia”, se arată în proiectul de lege.

Orice persoană care îndeplineşte condiţiile are dreptul la un singur cont individual de economii Junior Centenar.

„În contul individual de economii Junior Centenar se pot depune, de către reprezentantul legal al titularului sau de către alte persoane, oricând sume de bani în lei, prin virament, mandat poştal prin oficiile Poştei Române sau în numerar prin caseriile unităţilor Trezoreriei Statului”, se mai arată în sursa citată.

Minorii beneficiază de o primă de la stat de 600 de le anual dacă în contul lor a fost depusă suma minimă de 1.200 lei în acel an.

„Începând cu anul 2019, titularii de cont beneficiază de o primă de stat în valoare de 600 lei anual până la împlinirea vârstei de 18 ani, cu condiţia ca suma depusă în anul respectiv în cont să fie de minimum 1.200 le. În cazul în care la finele anului calendaristic suma depusă în anul respectiv este mai mică decât suma minimă de 1.200 lei, titularul contului nu beneficiază de prima de stat, dar pentru soldul contului se acordă dobândă”, potrivit actului normativ.

Sumele depuse anual în cont nu vor putea depăţi un plafon maxim reprezentând echivalentul în lei a valorii de 100.000 euro, calcular la cursul de schimb din ultima zi a anului precedent.

Banii depuşi în cont vor beneficia de dobândă, chiar dacă nu se încadrează la suma minimă pentru a primi şi prima de la stat.

„Sumele depuse în contul individual de economii Junior Centenar, cu excepţia sumelor reprezentând prima de stat, sunt purtătoare de dobândă. La soldul contului se aplică o rată de dobândă al cărui nivl se stabileşte la 3% pe an. Dobânda se calculează şi se plăteşte, la scadenţa depozitului, când titularul contului împlineşt vârsta de 18 ani”, se arată în OUG.

Sumele existente în contul individual de economii Junior Centenar nu pot fi retrase până la împlinirea vârstei de 18 ani, cu excepţia următoarelor situaţii: în cazul achitării cheltuielilor de sănătate pentru tratarea titularului contului în cazul bolilor cu risc de deces ale acestuia, în cazul achiării cheltuielilor pentru suportul servciilor medico-sociale de care beneficiază titularul contului cu tulburări pervazive de dezvoltare, respectiv în cazul achitării cheltuielilor de recuperare medicală complexă psiho-neuro-motorie, în cazul decesului titularului contului, se mai arată în proiectul de lege.

Cele două proiecte de lege urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO