Eveniment

Dacă vă veţi trezi cu salariile tăiate, dacă nu veţi avea cash pentru plata contribuţiilor, dacă veţi “merge” la puşcărie, dacă veţi fi victimele revoluţiei fiscale a PSD, să ştiţi că acest lucru este din cauza lui Alex Tabacu dar şi a voastră, care nu aţi mers la alegerile de acum un an “că nu aţi avut cu cine să votaţi”

Dacă vă veţi trezi cu salariile tăiate, dacă nu...
24.12.2017, 12:00 1732

Alex Tabacu, tax-partner la casa de avocatură Voicu Filipescu, constată şi critică revoluţia fiscală a guvernului PSD (el o numeşte involuţie fiscală).

VIDEO ZF Live. Alex Tabacu, tax partner lacasa de avocatură Voicu Filipescu: Ameninţarea cu puşcăria pentru neplata contribuţiilor este neclar formulată; firmele ar putea fi puse în situaţia de a alege uneori între plata contribuţiilor sau a salariilor

Specialist în fiscalitate de aproape două decenii, Alex Tabacu susţine că nu a văzut o aşa mare tensiune şi nervozitate la investitorii şi acţionarii străini cu afaceri în România.

Split TVA, birocraţia pontajului la muncă, trecerea contribuţiilor sociale ale angajaţilor de pe companie pe angajat (chiar dacă se reduce sarcina fiscală) şi cea mai dureroasă propunere - cine nu plăteşte contribuţiile sociale poate face puşcărie - sunt printre măsurile revoluţiei fiscale a PSD.

Prin aceste măsuri, luate în ceasul al 13-lea, se schimbă bugetele companiilor private, se schimbă salariile brute (asta dacă angajatorii privaţi vor să mărească salariile brute prin trecerea contribuţiilor astfel încât salariul net să rămână acelaşi), se afectează cash-flow-ul companiilor, care este cel mai important lucru în businessul românesc actual.

În acest moment, nu cred că sunt multe companii care majorează direct, de la 1 ianuarie, salariile brute prin trecerea contribuţiilor pentru ca salariul net să rămână acelaşi (companiile trebuie să majoreze salariul rut cu 17-22% pentru ca netul să rămână la fel), ci mizează mai mult pe plata unor bonusuri lunare, ca netul să rămână acelaşi, sau majorează salariul brut doar pe o perioadă determinată, până vor vedea ce se mai întâmplă.

Sărbătorile vin cu emoţii nedorite pentru salariaţi. Doar trei companii din top 10 angajatori din economie afirmă că majorează salariile brute cu 20%. Continental, Carrefour, Dacia, OMV Petrom se află încă în negociere, iar RCS&RDS şi RATB nu au răspuns

Dacă această măsură de trecere a contribuţiilor este reversată, este foarte greu pentru un angajator să-i ceară angajatului să semneze reducerea salariului brut, şi din acest motiv multe companii preferă să mai aştepte cel puţin jumătate de an cu majorarea salariilor brute.

Dintr-o altă perspectivă - cinică, de business -, revoluţia fiscală a PSD dă posibilitatea companiilor private să facă restructurări de personal, fără costuri salariale. Dacă vrei să scapi de o secţie, de anumiţi oameni, nu le majorezi salariile brute şi nici nu le dai bonusuri, iar ei se vor trezi cu un salariu net mai mic cu 20%, prin trecerea contribuţiilor. Acest lucru îi va pune pe mulţi în situaţia să plece singuri din companie, fără ca angajatorul să le plătească salarii compensatorii.

Cine este de vină pentru aceste consecinţe ale revoluţiei fiscale a PSD?

Un nume este Alex Tabacu, tax-partner-ul  de la casa de avocatură Voicu Filpescu, ca de altfel foarte mulţi dintre corporatişti, dintre voi, care în decembrie 2016, la alegerile parlamentare, nu au ieşit la vot, pe motiv că “nu aveam cu cine să votez”.

Dacă de la 1 ianuarie vă veţi trezi cu salariul net tăiat, dacă primiţi bonusuri în loc de majorarea salariului brut, dacă ajungeţi în situaţia de a nu avea bani pentru plata contribuţiilor şi riscaţi puşcăria, dacă aveţi cash-ul blocat cu split TVA, atunci să ştiţi că nu PSD este principalul vinovat, ci Alex Tabacu, care a stat acasă la alegeri, la fel cum aţi făcut mulţi dintre voi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO