Eveniment

Vicepremierul Vasile Dîncu o va propune pe Beatrice Rancea la conducerea ONB

Vicepremierul Vasile Dîncu o va propune pe Beatrice...

Autor: Monica Stoica

04.05.2016, 13:40 203

Vicepremierul Vasile Dîncu s-a întâlnit marţi cu angajaţii ONB pentru a găsi o soluţie viabilă în vederea stingerii conflictului ce s-a iscat în urmă cu o lună la Opera Română. Vicepremierul afirmă că disensiunile interne de la ONB şi manifestările spontane recente au dus la "pierderi de imagine absolut nemeritate pentru colectivul acestei importante instituţii."

"Am continuat, în ultimele zille, întâlnirile cu angajaţii Operei Naţionale Române Bucureşti. Am dorit să văd infrastructura de care dispune instituţia şi am fost informat că există nevoia de noi investiţii, am analizat cererile pe care angajaţii le au faţă de conducere, o conducere care azi este inexistentă. Din păcate, vidul de management din ultima vreme şi conflictual instituţional au agravat o stare de fapt caracterizată prin nesiguranţa, lipsa de dialog intern şi imprevizibilitate privind carierele sau repertoriul instituţiei, iar conflictele şi manifestările spontane recente au dus la pierderi de imagine absolut nemeritate pentru colectivul acestei importante instituţii. În mai multe întâlniri pe care le-am avut cu diferite grupuri nu am primit revendicări de natură conservatoare, ci mai degrabă revendicări care ţin de nevoia de reformă, de modernizare. Oamenii nu mi-au cerut să fie plătiţi ca să nu muncească, cum uneori s-a speculat de către unii jurnalişti sau intervenienţi publici, ci îşi doresc un repertoriu mai bogat şi condiţii mai bune pentru muncă şi participare la viaţa instituţiei.", a declarat vicepremierul Vasile Dîncu într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat miercuri, pe pagina sa personală de Facebook, că o va propune pe coregrafa Beatrice Rancea, în prezent directoare a Operei din Iaşi, la conducerea ONB, precizând, totodată că "speră că şi angajaţii Operei române vor găsi căi de comunicare pentru a susţine această propunere": "Am discutat în această săptămână care a trecut de la prima mea întâlnire cu reprezentanţii angajaţilor cu mai multe personalităţi importante ale scenei din ţară şi din străinătate, printre care maestrul şi profesorul Andrei Şerban (Columbia University). Domnia sa a vorbit despre nevoia unui nou proiect la Operă, neexcluzând chiar participarea sa la un asemenea proiect, aceasta fiind însă o problemă de viitor, condiţionată de negocieri şi de unele schimbări necesare cu caracter legislativ. Maestrul Andrei Şerban mi-a făcut recomandarea pentru doamna Beatrice Rancea, actualmente director al Operei din Iaşi, un profesionist de excepţie şi un manager de succes. Am vorbit cu Doamna Beatrice Rancea şi nu a refuzat, de principiu, această propunere. Voi face această propunere viitorului ministru al Culturii. Sper că şi angajaţii Operei române vor găsi căi de comunicare pentru a susţine această propunere şi că vor participa la un nou proiect al Operei. Iar Guvernul României va sprijini toate componentele acestui proiect."

"Practic, misiunea mea se încheie aici. În momentul validării unui nou ministru al culturii, acesta va prelua problematica Operei. Aştept să pot participa, cât mai curând, la primul spectacol şi să pot observa că a revenit liniştea în care artiştii se pot exprima şi pot crea.", conchide vicepremierul Dîncu în mesajul publicat pe pagina sa oficială de Facebook.

Fostul Ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu a schimbat în ultima lună nu mai puţin de patru directori ai Operei: George Călin, Tiberiu Soare, Vlad Conta şi din nou George Călin. Călin a fost demis de tot de Ministrul Vlad Alexandrescu, joi, 21 aprilie, la solicitarea angajaţilor ONB, care au protestat faţă de repunerea în funcţie la Operă a unui manager corupt.

Problemele au apărut în urma neînţelegerilor dintre corpul de balet al ONB, în frunte cu coregraful Johan Kobborg şi fosta conducere a instituţiei de cultură, dirijorii Tiberiu Soare şi Vlad Alexandrescu.

În şedinţa de Guvern de pe 27 aprilie, premierul Dacian Cioloş a cerut demisia Ministrului Culturii decizia venind pe fondul scandalului de la Opera Naţională, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului. Premierul Dacian Cioloş a trimis marţi preşedintelui Klaus Iohannis revocarea din funcţie a ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, şi nominalizarea Corinei Şuteu pentru acest portofoliu.

O sinteză a conflictului de la Opera Naţională Bucureşti în viziunea Departamentului Mediafax-Cultură, cu părţile implicate în neînţelegeri, precum şi solicitările lor, poate fi accesată la link-urile: http://goo.gl/8Xfn24 şi http://goo.gl/gzNazR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO