Eveniment

Vicepreşedinte Airbus: România ar trebui să facă o comandă de cel puţin 16 elicoptere H215M

Vicepreşedinte Airbus: România ar trebui să facă o...

Autor: Mediafax

24.08.2017, 21:11 260

„Planul este de a avea o fabrică în lume pentru H215 şi această fabrică ar putea fi, fizic, în Braşov. Deja avem infrastructura. Suntem pregătiţi să transferăm toate instrumentele pentru a face acest lucru posibil, dar, pentru a face asta, trebuie să avem acest semnal clar. Trebuie ca Ministerul Apărării să facă o comandă de cel puţin 16 elicoptere pentru a justifica lansarea proiectului. Când spun 16, asta nu înseamnă că nevoia este mai mare de atât, dar nu vrem să impunem unei alte ţări numărul total de care are nevoie. Raţional, 16 elicoptere este un început bun. Vom avea şi contracte pentru export”, a declarat Michalon, joi, în cadrul unei întâlniri cu presa.

„Pentru a construi elicoptere aici trebuie să avem angajamentul din partea Guvernului României, acesta să fie primul client care le utilizează (launching customer). Dacă România nu cumpără elicopterele pe care le poate produce aici, piaţa de export îşi va ridica semne de întrebare şi nu va fi motivată să cumpere acest elicopter. Dacă România va fi primul client (launching customer), acesta va declanşa întregul proces industrial şi toată producţia H215 civil sau militar, indiferent de unde vine comanda, va fi produsă aici”, a explicat reprezentantul Airbus.

Michalon a precizat că singurul motiv pentru care producţia elicopterului H215M a fost amânată este reprezentat de faptul că România nu a luat o decizie în această privinţă.

România ar trebui să decidă destul de repede dacă va comanda sau nu elicopterele H215M pe care Airbus intenţionează să le producă în parteneriat cu IAR Ghimbav. „Oportunităţile de azi vor fi istoria de mâine. Ceea ce vreau să spun este că deciziile vor trebui luate destul de rapid din mai multe motive. Altfel, trenul trece doar odată. Acum, întrebarea este cât va sta trenul în staţie. La această întrebare nu pot să răspund”, a spus vicepreşedintele Airbus pentru Europa.

„După cum văd eu lucrurile, în primul rând, flota voastră Puma devine periculos de veche. În al doilea rând, în prezent, crearea de locuri de muncă este foarte importantă şi este şi un succes politic. Aici avem oportunitatea de a crea locuri de muncă. De asemenea, împărtăşirea cunoştinţele şi oferirea autonomiei totale unei ţări într-un domeniu industrial este o oportunitate unică. Asta am făcut şi vrem să facem”, a adăugat Michalon.

Întrebat de scrisoarea de intenţie şi de preţ trimisă de Guvernul României companiei Bell Helicopters, reprezentantul Airbus speră ca cooperarea dintre industria română şi franceză să influenţeze deciziile care vor fi luate.

„Suntem într-un mediu competitiv. Sper doar ca faptul că am cooperat cu industria română din 1972 şi că suntem pregătiţi să extindem cooperarea pentru următorul deceniu va fi un argument suficient de puternic pentru cei care iau decizii şi să continue să aibă încredere în noi şi în bunăvoinţa noastră. Este un mediu competitiv, dar considerăm că avem instrumentele necesare pentru a face un succes politic aici şi un succes economic şi, în acelaşi timp, să răspundem cerinţelor forţelor armate”, a spus Michalon.

Ministrul Apărării Adrian Ţuţuianu a semnat la începutul lunii august scrisoarea de „intenţie de preţ şi disponibilitate” privind achiziţonarea de elicoptere de atac, urmând ca aceasta să fie trimisă guvernului SUA, după o întâlnire la Palatul Victoria cu reprezentanţii Bell Helicopter.

Airbus Helicopters şi IAR au decis să-şi extindă cooperarea exclusivă în ceea ce priveşte elicopterul multirol H215M, joi, cu ocazia vizitei oficiale a preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron. Potrivit acestui acord general, IAR va deveni principalul contractor pentru H215M pentru orice comandă viitoare dată de către Ministerul Apărării din România. Iniţial semnat pe o durată de 5 ani, acordul a fost extins la 15 ani.

IAR Braşov este o companie cu capital majoritar de stat, specializată în fabricarea şi întreţinerea elicopterelor.

Airbus este o companie mondial de aeronautică, care oferă servicii în domeniul spaţial.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO