Eveniment

Vicepreşedintele BCE: Impactul economic al atentatelor de la Paris nu poate fi judecat încă

Vicepreşedintele BCE: Impactul economic al atentatelor...

Autor: Anca Dumitrescu

16.11.2015, 15:44 78

"Factorii din jurul evenimentelor şi răspunsurile nu sunt uşor de găsit pentru că complică toate problemele cu care ne-am confruntat deja recent", a spus Constancio la un eveniment de la Frankfurt.

El a adăugat că deocamdată pieţele au reacţionat cu calm, iar dacă nu vor fi consecinţe ulterioare impactul nu va fi semnificativ.

Istoria din ultimii 15 ani a atacurilor teroriste arată că reacţiile pieţei financiare au fost puternice dar temporare.

BCE analizează dacă zona euro are nevoie de noi măsuri de stimulare, pe fondul încetinirii activităţilor comerciale la nivel global, care menţine inflaţia la un nivel scăzut. Conducerea BCE ar putea lua o decizie la viitoarea şedinţă de politică monetară de la începutul lunii decembrie.

Indicele pan-european Stoxx Europe 600 este în urcare cu 0,2%, după ce a scăzut cu până la 0,8%.

Euro este în coborâre cu 0,4%, la 1,0730 dolari pe unitate.

Cel puţin 132 de persoane au fost ucise şi alte câteva sute au fost rănite, vineri seara, într-o serie de atentate teroriste comise în mai multe zone din Paris, care au fost revendicate de gruparea jihadistă Stat Islamic.

Atacurile teroriste de la Paris sunt o reacţie la ofensele aduse profetului musulman Mahomed şi la raidurile aeriene efectuate de Franţa în Siria şi Irak, a afirmat reţeaua teroristă Stat Islamic într-o înregistrare video.

O coaliţie coordonată de Statele Unite, la care participă şi Franţa, efectuează de peste un an raiduri aeriene în Siria şi Irak, împotriva reţelei teroriste sunnite Stat Islamic, care a proclamat un "califat islamic" în regiuni vaste din cele două ţări şi comite sute de atrocităţi.

Ministerul francez al Apărării a anunţat că aviaţia militară franceză a lansat duminică 20 de bombe de mari dimensiuni asupra oraşului Raqqa, situat în nordul Siriei, distrugând un centru de comandă şi o tabără teroristă de antrenament, într-o intensificare a campaniei aeriene asupra reţelei teroriste sunnite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO