Eveniment

Vicepreşedintele INS: Vrem să coborâm toate statisticile la nivel de localitate şi să le facem disponibile oricui

Dan Ion Gherguţ, vicepreşedintele INS: „Va fi un portal unitar în care indicatorii vor putea fi descărcaţi la nivel de localitate pe 11 domenii. Din aceste domenii, vom crea 50 de indicatori de performanţă, care vor conduce la o ierarhizare pe anumite criterii precum felul în care prestează serviciile publice, cum se descurcă o localitate în domeniul învăţământului“. Foto Victor Ciupuliga

Dan Ion Gherguţ, vicepreşedintele INS: „Va fi un portal unitar în care indicatorii vor putea fi descărcaţi la nivel de localitate pe 11 domenii. Din aceste domenii, vom crea 50 de indicatori de performanţă, care vor conduce la o ierarhizare pe anumite criterii precum felul în care prestează serviciile publice, cum se descurcă o localitate în domeniul învăţământului“. Foto Victor Ciupuliga

Autor: Adelina Mihai

12.09.2013, 21:48 411

Toţi indicatorii statistici prelucraţi până în prezent de Institutul Naţional de Statistică (INS), care erau accesibili doar la nivel judeţean, vor fi disponibili şi la nivel local, pe un portal menit să revoluţioneze sistemul statistic naţional, dar să şi responsabilizeze mai mult „furnizorii“ de date statistice, adică autorităţile publice locale.

Astfel, fiecare primărie sau consiliu dintr-o localitate sau comună va putea avea acces la date legate de populaţie, de natalitate sau de numărul de firme din zona respectivă printr-o interogare de date dintr-un site web al Statisticii. Acestea sunt o parte dintre activităţile unui proiect cu finanţare europeană câştigat de INS, în valoare de aproape 4,5 milioane de euro (fără TVA).

„Vom încerca, de exemplu, să oferim o statistică mai bună a numărului de salariaţi, prin utilizarea datelor administrative cum este Revisalul (softul care ţine evidenţa salariaţilor al Inspecţiei Muncii – n.red.). Vom face un schimb de date cu alte surse admi­nistrative, cu ajutorul cărora să calculăm astfel de indicatori pe care în sistemul actual nu îi putem coborî până la nivel de localitate. Vom acoperi 11 domenii, de la infrastructură, educaţie, cultură până la indicatori economici“, a spus Dan Ion Gherguţ, vicepreşedintele INS, care este şi managerul proiectului finanţat prin inter­mediul Programului Opera­ţional Dezvoltarea Capa­cităţii Administative, aflat în gestiunea Mi­nisterului Afa­cerilor Interne.

Oficialul INS spune că, astfel, se încearcă să se dea o pre­dictibilitate nevoii de informaţie statistică, pentru că în prezent direcţiile de sta­tistică nu pot răspunde ad-hoc la orice solicitare de infor­maţie. „Am creat nişte baze de date care să răspundă unor nevoi de informaţii, cerute şi utilizate cel mai frecvent. Vrem ca aceste baze de date la nivel local şi judeţean să devină complet disponibile oricui de pe planetă. Şi autorităţile locale să nu ne mai întrebe pe noi de populaţie, număr de întreprinderi sau de şcoli, ci să şi le poată extrage singure din sistem. Practic, deschidem complet accesibilitatea la datele pe care le avem deja“, a mai spus el.

Încheierea unor protocoale de colaborare cu ministerele, dar şi cu autorităţile locale reprezintă o altă activitate din cadrul acestui proiect realizată prin organizarea unor mese rotunde cu reprezentanţii acestor instituţii. Până în prezent, peste 700 de persoane din toată ţara au participat la discuţii.

„Vrem să deschidem o cale de cooperare cu ei, să introducem sursele administrative în sistemul statistic, adică ceea ce deja se colectează pe un subiect sau altul să intre automat în sistemul statistic naţional, ca să se evite situaţia în care acelaşi operator economic să fie nevoit să ofere aceleaşi date mai multor instituţii publice. Să se raporteze o singură dată, într-un singur loc. Vrem să determinăm, de exemplu, numărul de salariaţi dintr-un anumit moment după o sursă unică, dar asta după ce anumite definiţii şi metodologii sunt armonizate“, a mai explicat Gherguţ.

El spune că astfel se are în vedere renunţarea la cercetările din întreprinderi, pentru că în prezent sunt „zeci de mii de întreprinderi interogate“ în fiecare lună.

„De asemenea, Eurostat vrea ca cel puţin o dată pe an să dăm o nouă estimare a populaţiei, iar noi nu putem face în fiecare an recensământ. Este foarte greu de estimat populaţia care migrează, de aceea poate ne ajută o sursă fiscală şi armonizăm o definiţie nouă a populaţiei rezidente ca să răspundem la această cerinţă“, a mai spus Gherguţ.

În cadrul proiectului trebuie dezvoltat un sistem de minimum 50 de indicatori de performanţă, din care 40 sunt „oarecum existenţi“, adică se pot produce pe baza datelor statistice deja existente în sistemul statistic naţional şi 10 indicatori noi care urmează să fie identificaţi în urma discuţiilor şi seminariilor din cadrul proiectului. „Va fi un portal unitar în care indicatorii vor putea fi descărcaţi la nivel de localitate pe 11 domenii. Iniţial erau 10 domenii, dar am mai adăugat şi domeniul economic, pentru că există interes pentru datele despre întreprinderi - câte sunt, câţi angajaţi, ce cifră de afaceri, pe ce activităţi, pe care să le urmărim în timp. Din aceste domenii, vom crea 50 de indicatori de performanţă, care vor conduce la o ierarhizare pe anumite criterii precum felul în care prestează serviciile publice, cum se descurcă o localitate în domeniul învăţământului. Astfel, o localitate se poate compara cu ea însăşi în timp şi să vadă evoluţia ratei abandonului şcolar, dacă speranţa de viaţă sau numărul populaţiei creşte. De asemenea, îşi poate compara evoluţia şi cu localităţi similare, pe aceiaşi indicatori de performanţă“, a mai spus Gherguţ.

În cadrul proiectului vor fi instruite şi persoane din autorităţile locale ca să poată accesa sistemul, să preia informaţii şi să facă singuri rapoarte statistice care să îi ajute la strategiile de dezvoltare a respectivei zone. Proiectul, lansat la începutul lunii decembrie a anului trecut, are o durată de 18 luni.

„Modul în care se raportează la nivel local în Marea Britanie pe acest sistem este auditat de Curtea de Conturi. Pe anumiţi indicatori de performanţă care depăşesc un anumit procent, pot beneficia de alocări bugetare suplimentare de la bugetul central“, a mai spus Gherguţ.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO