Eveniment

Videanu devine cel mai important jucator din business

Videanu devine cel mai important jucator din business

Adriean Videanu

07.01.2009, 19:49 24

Adriean Videanu, ministrul economiei, a devenit peste noapte cel mai important jucator din business, dupa ce guvernul Boc a decis transferul catre Ministerul Economiei de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a participatiilor statului detinute la peste 40 de companii, cedate catre aceasta institutie in 2006.

Printre cele mai importante companii care vor fi preluate de Ministerul Economiei se numara Petrom, Distrigaz Sud, Electrica SA, Avioane Craiova si complexurile energetice de la Turceni, Rovinari si Craiova. Electrica SA si complexurile energetice din Oltenia urmau sa faca parte din Compania Energetica Nationala (CEN), proiect anuntat anul trecut, care a fost criticat cu vehementa de Partidul Democrat-Liberal (PD-L) in 2008.
Guvernul Boc a luat decizia de a prelua cele peste 40 de companii la scurt timp dupa ce a fost investit, printr-o hotarare aprobata recent si care reglementeaza organizarea si functionarea institutiei. Ministrul economiei nu a putut fi contactat pana la inchiderea editiei pentru mai multe detalii. Decizia insa este privita cu scepticism de Theodor Atanasiu, fostul presedinte al AVAS, care a decis in 2006 preluarea in administrare a celor peste 40 de companii.
"Niciun minister dintr-o tara europeana nu se ocupa de administrarea unor companii cu capital de stat, de aceea cred ca aceasta mutare este un pas inapoi, pentru ca aceiasi oameni se vor ocupa de politicile sectoriale si vor deveni si jucatori in piata", afirma Atanasiu.
Conform actului normativ, in subordinea, autoritatea sau coordonarea Ministerului Economiei vor functiona peste 60 de companii, printre care se regasesc si unitati aflate pana in prezent in portofoliul AVAS. Ministerul va administra si actiunile statului la alte companii, precum Petrom, Electrica, Distrigaz Sud si Automobile Craiova, participatii controlate pana in prezent tot de AVAS.
"Nu-mi dau seama care a fost motivul trecerii acestor companii inapoi in subordinea Ministerului Economiei, insa de fiecare data cand am vorbit cu oamenii politici le-am spus sa se uite la modelul european, unde ministrii stabilesc strategia de dezvoltare, iar autoritatile de stat se ocupa de administrarea companiilor", afirma Atanasiu.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO