„Din 1990 patrimoniul financiar şi nefinanciar nu a mai fost niciodată evaluat. Nu ştim de ce terenuri dispune statul sau cum capitalizează şi gestionează resursele. Avem obligaţia faţă de instituţiile europene, faţă de Eurostat să raportăm în 2020 indicatorul patrimoniului naţional, iar baza de raportare va fi anul 2017“, a spus Andreea Paul, deputat PNL şi membru în Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, în cadrul emisiunii de business ZF Live.
Anul acesta, deputata PNL Andreea Paul a adresat o interpelare parlamentară pe care a adresat-o tuturor instituţiilor publice cheie precum ministerele, Banca Naţională a României, Institutul Naţional de Statistică, în care cerea răspunsuri cu privire la nivelul bogăţiei naţionale a României şi cum a evoluat ea în ultimul sfert de veac.
Activele financiare ale instituţiilor publice au scăzut cu douăzeci de puncte procentuale din 1998, jumătate ducându-se în favoarea populaţiei, a gospodăriilor şi cealaltă jumătate în favoarea băncilor, a băncii centrale şi a instituţiilor bancare. „Trebuie analizat ce s-a întâmplat pe zona activelor nefinanciare, unde nu avem niciun fel de dimensiune.“ „Banca Mondială face o evaluare a avuţiilor naţionale pe 120 de ţări ale lumii, iar la ultima evaluare, cea din 2006, România se afla pe locul 66 în clasament”, a completat Andreea Paul.