Eveniment

VIDEO ZF Live. Iulian Sorescu, Noerr şi Asociaţii: Din ajutorul de stat de 100 de milioane de euro pentru crearea de locuri de muncă s-a cheltuit mai puţin de un sfert din bani

Autor: Bianca Dorobanţu

16.12.2016, 00:05 412
„Ar trebui făcut mult mai mult lobby pentru această schemă din partea autorităţilor, a mediului de afaceri, a consultanţilor şi a tuturor cluburilor de business. Există bani care momentan  nu se cheltuiesc, aceasta este realitatea.“
 
Dintr-o schemă de ajutor de stat alocată anul acesta companiilor pentru stimularea angajării în va­loare de 100 mil. euro, au fost chel­tuiţi doar 20-25 de milioane de euro, bu­ge­tul pus la dis­poziţie fiind prea mare în comparaţie cu numărul de apli­caţii, a spus Iulian Sorescu, con­sultant în cadrul casei de avocatură Noerr şi Asociaţii, invitat la ZF Live.
 
Astfel, în timp ce pentru schema de ajutor de stat în valoare de 150 mil. euro, care s-a încheiat la finalul lunii august prin adjudecarea de doar şase mari pro­iecte din 36 înscrise, bugetul a fost mult prea mic faţă de numărul de aplicaţii depuse, în ce priveşte schema pentru crearea locurilor de muncă, lucrurile au stat invers, iar bugetul a fost mult prea mare, fiind mai puţine proiecte depuse, a spus el.
 
„În 2016 s-au aprobat nouă proiecte, depuse în 2014 şi 2015. Anul acesta s-au depus peste 30 de proiecte, care sunt în analiză. Pe schema mare a existat bătaia pe proiecte pentru că bugetul a fost prea mic faţă de numărul de aplicaţii depuse. Pe schema de angajaţi bugetul este mult prea mare, gradul de absorbţie al acestor scheme este de 20-25%.
 
Dintr-un buget anual de 100 mil. euro se cheltuiesc 20-25 mil. euro pe an, restul banilor rămân necheltuiţi, din păcate. Restul de 75 mil. euro sunt bani care nu sunt alocaţi, teoretic dacă se va găsi un me­canism de repartizare în anii următori va fi bine, dacă nu, sunt bani pierduţi.“
 
Pentru ca mai multe companii să aplice la această schemă de ajutor de stat, Sorescu este de părere că toţi actorii implicaţi, de la autorităţi la mediul de afaceri, ar trebui să facă mai mult lobby.
 
„Ar trebui făcut mult mai mult lobby pentru această schemă din partea autorităţilor, a mediului de afaceri, a consultanţilor şi a tuturor cluburilor de business. Există bani care mo­mentan  nu se cheltuiesc, aceasta este realitatea.“
 
Ca o retrospectivă, anul acesta, pe lângă cele două scheme importante de ajutoare de stat menţionate, printr-o hotărâre de guvern a fost aprobată o altă schemă pentru companiile mici şi mijlocii (IMM-uri), denumită „Scale Up“. Bugetul alocat va fi de 200 mil. euro, pe o perioadă de patru ani, media fiind de 50 mil. euro pe an, mai spune Sorescu.
 
„Ar ajunge pentru  100 de companii pe patru ani, într-un an ar fi 25 de companii, faţă de şase câte au primit ajutoare din schema mare. (...) Domeniile sunt la fel ca şi la schemele mari, sunt puţine restricţii, aplicaţiile în sine vor fi mai simple la proiectele mari.(...). Domeniul de producţie primeşte un scoring mult mai mare decât celelalte domenii, care pare mai realist.“
 
Ca o noutate, trei zone defa­vorizate, şi anume Valea Jiului, Roşia Montană şi anumite regiuni din Moldova vor beneficia de un buget alocat în mod separat, pentru încu­rajarea dezvoltării zonelor respective, mai adaugă Sorescu.
 
„Ar trebui ca schema să aibă un impact bun la întreprinderile medii care ar vrea să se dezvolte şi n-au pârghii. Acum companiile suferă, pentru că în afară de câteva facilităţi fiscale precum scutirea de impozit la profitul reinvestit, de care IMM-urile nu beneficiază pentru că nu fac profit foarte mare, n-au facilităţi. Aceste ajutoare de stat ar trebui să le ajute să se extindă, să ajungă la un nivel rezonabil.“
 
Iulian Sorescu mai susţine faptul că impactul în economie pe care îl au aceste trei tipuri de ajutoare de stat acordate este foarte bun, pentru că pe lângă investiţia în sine, mai vin şi alţi furnizori de diferite servicii şi astfel zona respectivă se dezvoltă.
 
 
Ce a mai spus Iulian Sorescu la ZF Live:
 
- Mi-aş fi dorit ca Guvernul să se fi mişcat mai rapid din punctul de vedere al ajutoarelor de stat.
 
- Când s-a tras linie şi pe schema mare au fost şase companii aprobate, ar fi trebuit făcut mai mult, ieşit în faţă şi spus „Avem un buget prea mic, ce facem mai departe?“. Ar fi trebuit să se anunţe redeschiderea unei ferestre  într-o anumită perioadă.
 
- Trebuie să existe mai multă predictibilitate pentru companiile dispuse să investească, dar nu li se spune perioada exactă când se alocă următoarele ajutoare de stat.
 
- Instrumentul de finanţare propus de PSD – fondul suveran de dezvoltare şi investiţii – reprezintă soluţia ideală de creştere.
 
- Rezultatele alegerilor parla­mentare nu ar trebui să influenţeze cu nimic ajutoarele de stat. Ceea ce le poate întârzia ar fi turbulenţele politice. În mod normal în primăvară ne-am aştepta să avem schemele funcţionale.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO