Eveniment

VIDEO ZF Live. Stere Farmache, Fondul Român de Contragarantare: IMM-urile sprijinite de noi au generat mai mult de 100.000 de joburi şi efecte financiare de 1,7 mld. lei

Autor: Ramona Cornea

16.08.2019, 12:35 447

Fondul Român de Contragarantare (FRC) a acordat contragaranţii pentru aproximativ 3.300 de start-up-uri din ca­drul programului guvernamental Start-Up Nation 2017- 2018. Acestea au avut o valoare totală de aproximativ 300 mil. lei şi au redus costul de finanţare al micilor antre­prenori cu 6,5 mil. lei, afirmă Stere Farmache, preşedinte al Directoratului FRC.

„Acest lucru înseamnă că, de la 3,8% cât ar fi fost costul normal de finanţare, s-a ajuns la aproximativ 2,4%. Este cea mai ieftină formă de finanţare pentru IMM-uri. Cele care au apelat la acest credit punte din sesiunea din 2017 – 2018 a programului Start- Up Nation, în care au fost implicate trei bănci comerciale, au beneficiat de o reducere a acestui cost. Ca instituţie financiară specializată, suntem autorizaţi prin lege să administrăm aceste comisioane de minimis“, a declarat Stere Farmache în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Fondul Român de Contragarantare are o istorie de aproape 10 ani şi a fost fondat cu scopul de a sprijini accesul la finanţare şi este o instituţie care a fost capitalizată de către stat cu 400 de milioane de lei.

„Noi preluăm o parte din riscul pe care şi-l asumă un fond de garantare, partenerul nostru cel mai important fiind Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM). În 10 ani de activitate, Fondul Român de Contragarantare a acordat contra­ga­ranţii în valoare de 4 miliarde de lei care au re­prezentat credite de 12 miliarde de lei acordate unui număr de peste 20.000 de IMM-uri. Există şi efecte secundare pozitive - aceste IMM-uri au creat, la rândul lor, peste 100.000 de locuri de muncă ce au generat efecte financiare pozitive de apro­ximativ 1,7 miliarde de lei“, a explicat Stere Farmache.

Pe lângă Start-Up Nation, FRC mai oferă con­tragaranţii şi pentru programul guvernamental Investeşte în Tine, prin care statul susţine dezvoltarea profesională a tinerilor.

Astfel, tinerii cu vârsta între 16 şi 26 de ani şi persoanele cu vârsta între 26 şi 55 de ani pot solicita băncilor înscrise în programul „Investeşte în Tine“ un credit pentru studii, educaţie şi formare profe­sio­nală în valoare de până la 40.000 de lei, care poate fi acordat pe o perioadă de 10 ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani.

„Dobânda creditelor este plătită de stat. Deocamdată este înscrisă doar o bancă în acest program, CEC Bank, dar avem speranţa că vor mai fi şi altele care se vor alătura. S-au acordat deja peste 2.000 de credite de acest tip“, afirmă Stere Farmache.

Farmache crede că intervenţia statului este aproape obligatorie în cazul IMM-urilor, pentru că majoritatea afacerilor sunt mici, care au între 1 şi 3 angajaţi şi care au nevoie de acces facil la finanţare, cel puţin într-o primă etapă.

„Este evident că, în faza de început, aceşti antreprenori au nevoie de sprijin, ei nu pot să facă faţă unei competiţii, nu sunt societăţi comerciale stabile. Chiar şi corporaţiile au nevoie, la un moment dat, de sprijin. Intervenţia statului este o practică foarte dezvoltată în ţările europene. FRC este membru al Asociaţiei Europene a Fondurilor de Garantare şi acolo astfel de instituţii sunt foarte frecvente, foarte bine capitalizate şi au un suport continuu din partea statului în ceea ce priveşte capitalizarea şi finanţarea sectorului IMM-urilor“, a declarat el.

Antreprenorii care eşuează la prima încercare şi care sunt reprezentanţi ai IIMM-urilor care intră în default reprezintă numai 1,5% din eşantionul programului Startup Nation 2017 – 2018.

„Nu trebuie să ne uităm la costul cu acest default, trebuie să privim programul în ansamblu şi să vedem efectele pe care le-a generat în această industrie a IMM-urilor. Există un cost, dar poate fi ţinut sub control în aşa fel încât să nu afecteze viabilitatea şi stabilitatea financiară a fondurilor de garantare. De altfel, FRC este conceput ca un fond care, la limită, îşi asumă această pierdere. Avem nişte costuri mai mari decât veniturile noastre din contragarantare. Veniturile sunt foarte mici, până în 0,8%, dar scopul instituţiei nu este să creeze venituri. Pierderea nu este o fatalitate, este o normalitate, este chiar recunoscută de lege“, explică Stere Farmache.

Obiectivele FRC sunt să continue să contribuie la facilitarea accesului la finanţare în cazul IMM-urilor pentru programul Startup Nation 2018 – 2019, să crească contribuţia în programul „Investeşte în tine“ unde a fost alocat un plafon de garanţii de 625 de milioane de lei şi să crească numărul băncilor participante la acel program.

„De asemenea, suntem pregătiţi să abordăm şi alte programe cum ar fi Prima Casă. Acesta este un program pentru care suntem pregătiţi 100%, avem o infrastructură devoltată in house, foarte flexibilă, care reduce timpul de operare şi de răspuns. Suntem foarte bine echipaţi pentru a aborda un astfel de program care să completeze aria de servicii pe care suntem dispuşi şi obligaţi să le oferim în momentul de faţă“, a concluzionat Stere Farmache.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO