Eveniment

Videoconferinţa HR Trends 2021. Adrian Dinu, fondator Creasoft: Programul de lucru este extraordinar de flexibil în momentul acesta, cu excepţia anumitor servicii de suport. „În telemuncă ţi se cere să precizezi inclusiv perioadele sau zilele în care lucrezi astfel şi am rezolvat această situaţie printr-un planificator.“

Adrian Dinu, fondator Creasoft: Lucrează destul de mulţi angajaţi în telemuncă în zona birourilor pentru că în zona producţiei şi a serviciilor nu poate fi vorba despre telemuncă

Adrian Dinu, fondator Creasoft: Lucrează destul de mulţi angajaţi în telemuncă în zona birourilor pentru că în zona producţiei şi a serviciilor nu poate fi vorba despre telemuncă

Autor: Ramona Cornea

11.04.2021, 09:01 279

Adrian Dinu, fondator Creasoft, companie ce produce sisteme de monitorizare şi control de la distanţă, spune că programul de lucru al angajaţilor din companiile din România este extrem de flexibil în acest moment. El aminteşte că legea care reglementează telemunca în România spune că angajatorul trebuie să menţioneze cum ţine evidenţa timpului de lucru al anga­jaţilor, iar compania sa a dezvoltat un planificator prin care angajatorii pot ţine această evidenţă.

„Lucrează destul de mulţi angajaţi în telemuncă în zona birourilor pentru că în zona producţiei şi a serviciilor nu poate fi vorba despre telemuncă. Având în vedere că Legea 81 a tele­mun­cii are o prevedere care spune că an­ga­jatorul trebuie să menţioneze cum ţine evidenţa timpului de lucru al an­ga­ja­ţilor, soluţia noastră de pontaj s-a dez­voltat în ultimul an şi pe o ra­mu­ră care face o evidenţă a timpului de mun­că bazată pe monitorizarea acti­vităţii de pe computer. În tele­muncă ţi se cere să precizezi inclusiv pe­rioadele sau zilele în care lucrezi astfel şi am rezol­vat această situaţie printr-un plani­ficator“, a spus Adrian Dinu în cadrul videoconferinţei ZF HR Trends 2021.

În planificatorul Creasoft atât angajatorii, cât şi angajaţii pot interveni într-o bază de date comună pentru a modifica sau programa modul în care vor lucra în perioada următoare – prin telemuncă sau de la birou.

„Programul de lucru este extraordinar de flexibil în momentul acesta, cu excepţia anumitor servicii de suport. În schimb, la zonele care presupun design sau dezvoltări software angajaţii lucrează când vor.  În ultima perioadă a apărut conceptul de telemuncă dinamică prin care, pe baza unui planificator prin care oamenii pot şi ei să intervină şi să îşi modifice singuri şi toată lumea află că respectiva persoană vrea să îşi desfăşoare activitatea în regim de telemuncă sau doreşte să vină la birou“, a adăugat Adrian Dinu.

Soluţia de planificare va fi lansată pe 15 aprilie, iar fondatorul Creasoft spune că 30% dintre clienţii săi sunt interesaţi de acest instrument.

Planificatorul va veni să completeze soluţia de pontaj a companiei, iar angajatorii vor plăti 1 euro pe lună per angajat pentru ambele soluţii. 

„Noua legislaţie obligă pe toată lumea să vină la programe decalate dacă au mai mult de 50 de oameni, iar firmele nu au instrument.“

„Cerinţa a venit mai ales de companiile multinaţionale pentru partea de planificare a angajaţilor care sunt în telemuncă şi a celor care vin la birou şi din cauza restricţiei cu orarul decalat pentru grupe de 50 de oameni. Pe 15 aprilie lansăm planificatorul, care este aşteptat de toată lumea. Circa 30% dintre clienţi îl vor. Clienţii nu vor plăti în plus pentru planificator, este o altă soluţie care o completează pe cea de pontaj. Deci clienţii vor plăti 1 euro pe lună per angajat. Am adaugat funcţionalitatea asta la soluţia de pontaj pentru că toată lumea ne-a cerut-o“, a explicat el.

Dacă firma care foloseşte soluţia de planificare are mai multe departamente, şeful unui departament va adăuga şi modifica informaţiile doar pentru oamenii din departamentul său.

„Dacă sunt mai multe departamente, şeful unui departament poate să adauge sau să modifice doar oamenii lui, iar angajatul se vede doar el şi limitările – dacă poate să vină la birou, dacă are dreptul să vină“, spune Dinu.

Despre revenirea la muncă după pandemie, fondatorul Creasoft spune că va fi în un regim mixt, unul în care angajaţii vor lucra câteva zile de acasă şi câteva zile de la birou.

„Deocamdată este încă pandemie şi câtă vreme există riscuri, iar în jurul nostru se îmbolnăvesc zilnic oameni, nu văd niciun motiv pentru care ne-am întoarce. Nu vrem noi, angajatorii, să se întoarcă oamenii. Îi protejăm şi pe ei, ne protejăm şi afacerile noastre. În viitor, probabil că va fi o formă de tipul mixt în care să se lucreze o zi sau două de acasă şi restul de la birou. Oamenii au nevoie şi de socializare. Pe termen mediu, nu cred că oamenii vor mai vrea să stea în semi-sălbăticie“, a concluzionat Adrian Dinu.

GERARD BAKER la Gala ZF 2024 (Editor global, The Wall Street Journal)