Eveniment

Videoconferinţa ZF/BT. De ce să alegi factoring pentru compania ta? Prin factoring, companiile îşi pot extinde aria de produse, portofoliul de clienţi şi îşi pot creşte cifra de afaceri. Poţi să creşti extraordinar de mult într-o perioadă foarte scurtă doar prin rotaţia stocului şi prin faptul că încasezi foarte repede banii

Piaţa de factoring este mai puţin dezvoltată în România (numai 2% din PIB faţă de 11% în Polonia, 14 % în Italia, 13% în UK) întrucât companiile s-au bazat fie pe credit bancar, fie pe credit furnizor. Factoringul este un pachet de servicii care oferă clienţilor servicii de colectare amiabilă, administrare de creanţă şi, în varianta fără regres, preluarea riscului de neplată.

Piaţa de factoring este mai puţin dezvoltată în România (numai 2% din PIB faţă de 11% în Polonia, 14 % în Italia, 13% în UK) întrucât companiile s-au bazat fie pe credit bancar, fie pe credit furnizor. Factoringul este un pachet de servicii care oferă clienţilor servicii de colectare amiabilă, administrare de creanţă şi, în varianta fără regres, preluarea riscului de neplată.

Autor: Ramona Cornea

23.09.2020, 00:07 652

♦ Tiberiu Moisă, BT: Promovarea factoringului este în beneficiul companiilor, în special în cel al companiilor mici ♦ Ioana Neacşu, BT: Factoringul se derulează uşor, dacă compania care apelează la acest produs îşi doreşte să construiască relaţii comerciale sănătoase ♦ Dani Enulescu, Rainbow International Distribution: Trec prin factoring cam 50 – 60% din cifra de afaceri Sorin Cîrjan, Intelligent Projects: Poţi să creşti extraordinar de mult într-o perioadă foarte scurtă doar prin rotaţia stocului şi prin faptul că încasezi foarte repede banii.

Companiile îşi pot extinde aria de produse, portofoliul de clienţi şi, implicit, pot ajunge la creşteri ale cifrei de afaceri dacă apelează la factoring, un produs bancar prin care îşi recuperează rapid un procent mare din facturile pe care le emit către clienţi, a fost concluzia videoconferinţei „De ce să alegi factoring pentru compania ta?“, organizată, ieri, de Ziarul Financiar şi Banca Transilvania.

„Factoringul este un produs de finanţare foarte simplu, deşi are o reputaţie sofisticată. Etapele care sunt necesare pentru a derula un contract de factoring au o claritate foarte mare şi lucrează foarte mult în beneficiul companiilor. Cu cât promovăm mai mult această idee, cu cât o dăm jos din zona de produs sofisticat, accesibil doar unora, va fi în beneficiul companiilor, în special în cel al companiilor mici“, a spus Tiberiu Moisă, director general adjunct – MidCorporate şi IMM, Banca Transilvania.

Prin factoring, băncile oferă o formă de finanţare pentru companii, cumpărându-le facturile emise către clienţi (debitori). Practic, banca oferă un procent din valoarea facturilor unei companii, gestionând apoi relaţia cu debitorul.

Factoringul reprezintă o alternativă de finanţare flexibilă ce poate combina mai multe elemente începând de la plata înainte de scadenţa facturilor de către bancă, administrarea şi colectarea creanţelor de către bancă, până la preluarea riscului de neplată a debitorului.

„Factoringul nu vorbeşte despre garanţii, ci despre relaţii comerciale. Practic, câtă vreme reuşeşti să gestionezi într-un mod disciplinat contractul comercial pe care l-ai semnat cu propriii tăi clienţi, factoringul îţi propune o variantă de finanţare fără prea multe bătăi de cap. Este o  mare diferenţă între cum sună factoringul şi cum este el în realitate. Este o finanţare mult mai simplu de gestionat decât o finanţare tradiţională“, adaugă Tiberiu Moisă.

Piaţa de factoring este mai puţin dezvoltată în România (numai 2% din PIB faţă de 11% în Polonia, 14 % în Italia, 13% în UK) întrucât companiile s-au bazat fie pe credit bancar, fie pe credit furnizor. 

Factoringul este un pachet de servicii care oferă clienţilor servicii de colectare amiabilă, administrare de creanţă şi, în varianta fără regres, preluarea riscului de neplată, spune Ioana Neacşu, director Departament Factoring, Banca Transilvania.

„Când spunem factoring nu spunem doar finanţare de facturi.  Operaţiunea de factoring presupune o achiziţie de creanţe, este o diferenţă faţă de un credit. Banca achiziţionează aceste creanţe, devine proprietarul creanţelor şi le gestionează cum ştie mai bine, în favoarea clientului.  Factoringul se derulează uşor, dacă compania care apelează la acest produs îşi doreşte să construiască relaţii comerciale sănătoase“, explică ea.

Prin intermediul factoringului, companiile beneficiază şi de o evaluare a portofoliului de clienţi. Cu această ocazie, compania îşi poate structura strategia de vânzări în funcţie de calitatea partenerilor.

„Cel mai important este să învăţăm să folosim informaţiile în folosul nostru, iar companiile să folosească fiecare informaţie în interesul ei. Factoringul se mulează perfect pe afacere aşa cum ţi-ai construit-o tu. Nimeni nu intervine în viaţa companiei, produsul se mulează perfect pe businessul companiei. Produsul nu presupune garanţii, singura garanţie este cesionarea relaţiei comerciale“, adaugă Ioana Neacşu.

În principal, compania care lucrează prin factoring primeşte un procent cuprins între 80% şi 95% din valoarea facturii. Sunt două costuri ale factoringului – cele pentru servicii şi cele pentru finanţare. În general, costul de factoring variază între 1% şi 3% din valoarea facturii, în funcţie de termenul de plată, termenele între 30 şi 90 de zile. La 90 de zile, costul ajunge la 3% din valoarea facturii, după cum explică Ioana Neacşu.

Dani Enulescu, general manager al Rainbow International Distribution, companie care se ocupă cu distribuţia de produse IT, spune că lucrează prin factoring de cinci ani de zile, iar acest produs de finanţare i-a ajutat compania să-şi extindă portofoliul de produse, pe cel de clienţi şi, implicit, să îşi mărească cifra de afaceri.  

„Pe lângă această metodă de finanţare pe care o oferă factoringul, ai posibilitatea de a îţi creşte cifra de afaceri prin încasarea creanţelor, acest lucru este foarte important. Când ne-am apucat de această opţiune bancară, noi vindeam doar telefoane mobile, iar prin factoring am ajuns să vindem inclusiv espresoare, aspiratoare. Prin încasarea aceasta rapidă a banilor am putut să ne extindem aria de produse pe care le vindem. Odată cu produsele a crescut şi numărul clienţilor noştri“, a spus antreprenorul.

Sorin Cîrjan, cofondator al Intelligent Projects, o companie care produce sucuri naturale şi importă alte sucuri din vestul Europei, afirmă că lucrează încă de la început prin factoring şi crede şi el că produsul de finanţare ajută companiile să îşi dezvolte businessul.

„Pe lângă nevoia de cash care vine din diferenţa termenelor de plată pe care le ai la furnizor şi termenele de încasare pe care le ai în piaţă în care factoringul te ajută să închizi perioada dintre plăţi şi încasări, factoringul te ajută foarte mult în zona de creştere a businessului.  Poţi să creşti extraordinar de mult într-o perioadă foarte scurtă doar prin rotaţia stocului şi prin faptul că încasezi foarte repede banii şi poţi să îţi faci stocurile în o perioadă foarte scurtă. În zona de cash-flow este foarte important timingul, este important să ai banii atunci când ai nevoie de ei, astfel încât să îi foloseşti mai departe în procesul de vânzare“, a declarat el.

 

Tiberiu Moisă, director general adjunct MidCorporate şi IMM, Banca Transilvania

►Factoringul este un produs de finanţare foarte simplu, deşi are o reputaţie sofisticată. Etapele care sunt necesare pentru a derula un contract de factoring au o claritate foarte mare şi lucrează foarte mult în beneficiul companiilor.

►Factoringul nu vorbeşte despre garanţii, ci despre relaţii comerciale. Practic, câtă vreme reuşeşti să gestionezi într-un mod disciplinat contractul comercial pe care l-ai semnat cu propriii tăi clienţi, factoringul îţi propune o variantă de finanţare fără prea multe bătăi de cap.

►Este o  mare diferenţă dintre cum sună factoringul şi cum este el în realitate. Este o finanţare mult mai simplu de gestionat decât o finanţare tradiţională.

►Fiind o operaţiune care se referă la un contract comercial, factoringul este pur şi simplu un mod de a urmări traseul banilor. Sunt mulţi oameni care pur şi simplu nu vor ca banca să se bage, să sune un client sau să pună problema încasării unei facturi. Este o chestiune de încredere.

►Clientul şi-a încasat banii în momentul în care a făcut contractul de factoring cu banca pentru că i-a cedat băncii creanţa şi a încasat mare parte din aceşti bani.  

►Priorităţile noastre se leagă foarte mult de a sta cât mai aproape de clienţi aşa încât, indiferent de cum va arăta 2021, să nu fie un stop brusc, să îi putem susţine în continuare. Ştim că sunt şi foarte mulţi care au intrat în procesul de restructurare din motive prudenţiale, nu neapărat pentru că businessul lor ar fi avut o mare nevoie.

►Nu aş putea estima un procent de firme care vor avea probleme la începutul anului viitor, dar mă aştept ca multe dintre ele să ia deja măsuri şi să aştepte acest moment mult mai pregătite.

►Suntem foarte interesaţi să finalizăm pipeline-ul pe care noi l-am avut legat de IMM Invest, unul foarte mare, avem câteva mii de solicitări în lucru şi sper ca într-o lună cea mai mare parte din acest pipeline să fie finalizat.

►Mai avem în jur de 7.000 de cereri de credite prin IMM Invest la care trebuie să ne uităm cu atenţie. La zi, în sistemul nostru, sunt peste 8.000 de credite aprobate cu peste 3 mld. lei alocaţi în acest sens. Pentru mulţi, a fost o finanţare de tip tampon şi mă aştept ca sumele trase efectiv să fie mult mai mici. Cred că pana la final vor fi peste 4 mld. lei.

►Ne pregătim cu toată capacitatea operaţională pentru acele trei linii de granturi, unde probabil o să vedem zeci de mii de aplicanţi şi beneficiari care vor avea nevoie de sprijin pentru a le accesa.

►Avem un tonus bun în economie faţă de acest context, faţă de tot ceea ce s-a întâmplat în 2020. Un factor important pe care îl avem acum şi nu îl avem în martie este că acum ştim în ce ne aflăm, suntem anunţaţi, suntem avertizaţi.

►Am văzut foarte mulţi oameni responsabili, care ştiu ce au de făcut, au făcut o sumedenie de reconversii, de adaptări, şi-au schimbat obiectul de activitate.

►Există în continuare segmente importante din economie care nu şi-au revenit, nu au ajuns la volumul iniţial de vânzări, care nu încearcă fel şi fel de metode pentru a supravieţui, dar principalul lucru este că suntem avertizaţi.

 

Ioana Neacşu, director departament factoring, Banca Transilvania

► În cei 20 de ani de când factoringul a apărut în România,  nu a fost suficient promovat, a fost promovat doar ca o formă de finanţare, or factoringul este mai mult decât o formă de finanţare. Au existat şi confuzii pe piaţă între scontare şi factoring, cumva partea asta a dus la o neîncredere a clienţilor. Au existat şi există multe mituri.

► Marea majoritate a băncilor din sistem s-au aliniat, au făcut front comun pentru promovarea produsului pentru a ajunge un mesaj corect la clienţi.

►Factoringul a sunat mereu sofisticat, a părut un produs scump, cumva companiile aveau teama că atunci când apelează la factoring partenerii cred că au probleme financiare, or factoringul nu este despre o companie cu probleme, este o combinaţie între finanţare, colectare amiabilă de creanţă, administrare de creanţă.

►Când spunem factoring nu spunem doar finanţare de facturi.  Factoringul este un pachet de servicii care oferă clienţilor servicii de colectare amiabilă, administrare de creanţă şi, în varianta fără regres, preluarea riscului de neplată.

►Operaţiunea de factoring presupune o achiziţie de creanţe, este o diferenţă faţă de un credit. Banca achiziţionează aceste creanţe, devine proprietarul creanţelor şi le gestionează cum ştie mai bine, în favoarea clientului.  Factoringul se derulează uşor, dacă compania care apelează la acest produs îşi doreşte să construiască relaţii comerciale sănătoase.

►Factoringul se mulează perfect pe afacere aşa cum ţi-ai construit-o tu. Nimeni nu intervine în viaţa companiei, produsul se mulează perfect pe businessul companiei. Produsul nu presupune garanţii, singura garanţie este cesionarea relaţiei comerciale.

►Prin intermediul factoringului, companiile beneficiază şi de o evaluare a portofoliului de clienţi. Cu această ocazie şi compania îşi poate structura strategia de vânzări în funcţie de calitatea partenerilor. Cel mai important este să învăţăm să folosim informaţiile în folosul nostru, iar companiile să folosească fiecare informaţie în interesul ei.

►Nu putem să comparăm factoringul cu un credit bancar. Factoringul înseamnă finanţare şi alte servicii. Partea de finanţare are drept cost un comision de achiziţie exprimat prin dobândă, iar celelalte servicii, adică colectare, administrare de creanţe, asigurare, îşi au costul cuprins în comisionul de factoring, care se aplică la întreaga valoare a facturii.

►Sunt două costuri ale factoringului – cele pentru servicii şi cele pentru finanţare. În general, costul de factoring variază între 1% şi 3% din valoarea facturii, în funcţie de termenul de plată, termenele între 30 şi 90 de zile. La 90 de zile ajunge la 3% din valoarea facturii.

►Legal, clauzele prin care se interzice cesiunea creanţelor sunt abuzive. Cesiunea trebuie comunicată partenerului, iar el trebuie să o respecte.

►Doar în cazul reverse factoring se primeşte 100% din factură, în rest se primeşte un procent din valoarea facturii, între 80% şi 95% din valoarea facturii.

►Dacă debitorul final nu plăteşte şi intră în insolvenţă, în cazul factoringului cu regres, banca se îndreaptă spre furnizorul iniţial, cel care a contractat factoringul. Dacă vorbim despre factoringul fără regres, ne îndreptăm doar spre debitor.

 

Dani Enulescu, general manager, Rainbow International Distribution

►Pe lângă metoda de finanţare pe care o oferă factoringul, ai posibilitatea de a îţi creşte cifra de afaceri prin încasarea creanţelor, un lucru este foarte important.

►Eu apelez la factoring de 5 ani de zile pentru că noi nu putem să susţinem termene de plată în România – termenele sunt de la 60 de zile până la 360 de zile.

►Când ne-am apucat de această opţiune bancară, noi vindeam doar telefoane mobile, iar prin factoring am ajuns să vindem inclusiv espresoare, aspiratoare. Prin încasarea aceasta rapidă a banilor am putut să ne extindem aria de produse pe care le vindem. Odată cu produsele a crescut şi numărul clienţilor noştri.

►Nu poţi să faci factoring dacă nu ai un credit bancar. Noi le avem pe amândouă, lucrăm cu ambele variante. Diferenţele dintre factoring şi creditul bancar constau în costuri. Costul de factoring este mai mare, însă ai posibilitatea de a încasa banii mai rapid.

►Clienţii noştri chiar ne îndrumă către o colaborare de tip factoring pentru că în felul acesta o societate poate folosi lichidităţi obţinute prin factoring şi poate creşte volumul de produse pe care le furnizează.

►Eu trec prin factoring cam 50 – 60% din cifra de afaceri. Orice tip de business ar putea să beneficieze de avantajul factoringului.

►Mă gândesc că apelează puţine companii la factoring şi pentru că este un proces destul de birocratic, necesită mult timp şi resurse. La noi încă se aşteaptă confirmarea soldului de la contabilitatea clientului. Poate şi documentele de care ai nevoie, aprobările de care ai nevoie până la finanţarea efectivă a creanţei, pot fi şi ele impedimente.

►Rainbow se ocupă cu distribuţia de produse IT către partenerii locali. Anul acesta am deschis şi un magazin propriu pentru clienţii finali.

►Acest an a fost o provocare, ţinând cont de începutul de an – martie şi aprilie, însă este un an mult mai bun din punct de vedere al profitului şi al cifrei de afaceri. Anul trecut am avut cifră de afaceri de 8 mil. euro şi anul acesta ne îndreptăm spre 10 mi.l. euro. Ne-a ajutat foarte mult online-ul.

 

Sorin Cîrjan, co-founder, Intelligent Project

►Şi noi suntem o companie care face încă de la început factoring. Noi ne uităm din mai multe perspective la acest instrument.

►Pe lângă nevoia de cash care vine din diferenţa termenelor de plată pe care le ai la furnizor şi termenele de încasare pe care le ai în piaţă în care factoringul te ajută să închizi perioada dintre plăţi şi încasări, factoringul te ajută foarte mult în zona de creştere a businessului.  

►Poţi să creşti extraordinar de mult într-o perioadă foarte scurtă doar prin rotaţia stocului şi prin faptul că încasezi foarte repede banii şi poţi să îţi faci stocurile în o perioadă foarte scurtă. În zona de cashflow este foarte important timingul, este important să ai banii atunci când ai nevoie de ei, astfel încât să îi foloseşti mai departe în procesul de vânzare.

►Dacă în piaţă există un potenţial foarte mare pe care compania nu îl poate susţine financiar pentru că ar avea nevoie de nişte investiţii foarte mari, acest gol poate fi acoperit de sistemul de factoring.

►Pentru noi, factoringul este doar un instrument financiar suplimentar, noi încercăm să folosim toate instrumentele financiare pe care le avem la dispoziţie astfel încât să satisfacem nevoile pe care le avem, nevoi care se schimbă odată cu evoluţia businessului.

►Cred că este o combinaţie pentru care nu apelează mai multe companii la factoring – nu a fost promovat foarte bine factoringul în piaţă în ultimii ani, iar când vorbim despre factoring vorbim despre foarte mulţi termeni tehnici specifici, care sunt greoi de foarte multe ori.

►Am avut o revenire destul de bună după perioada de izolare, poate mai bună decât ne aşteptam. Suntem pe un val bun şi sperăm să o ţinem aşa până la finalul anului.

►Producţia de sucuri naturale a mers foarte bine. Există un trend foarte puternic de a trăi sănătos, de a mânca sănătos, unul care este în creştere.

►Noi am terminat cu anul trecut cu o cifră de afaceri de 1,3 mil. euro, iar anul acesta nu o să depăşim performanţa de anul trecut, dar sperăm să terminăm la 1,2 – 1,3 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO