Eveniment

Videoconferinţa ZF/NNDKP Legal & Tax: Marius Ionescu, NNDKP Consultanţă Fiscală: Cu o creştere economică de 3-4% în 2021, deficitul bugetar ar putea fi până în 4%. Cu o creştere de pensii de 14% nu este nevoie de creşterea taxelor

Marius Ionescu, partener şi coordonator NNDKP

Marius Ionescu, partener şi coordonator NNDKP

Autor: Răzvan Botea

19.10.2020, 16:30 98

Marius Ionescu, partener şi coordonator NNDKP, Divizia Consultanţă Fiscală, a spus în cadrul celei de-a pata ediţiei a evenimentului anual ZF/NNDKP Tax & Legal că România ar putea înregistra un deficit buegtar de doar 4% în 2021, dacă economia va creşte la un ritm de peste 3% şi creşterea pensiilor va rămâne de 14%.

„Ce se va întâmpla la anul, probabil, dacă vom reuşi să atragem din fondurile europene, probabil o bună parte din cele

3 mld. euro amânate se vor aduna. Din estimările mele, cu o creştere de pensii de 14% nu este nevoie de creşterea taxelor. În niciun caz nu ar trebui să discutăm în 2021 de 9% deficit. Cu o creştere economică de 3-4% anul viitor cred că putem avea un deficit bugetar de până în 4%, asta ar fi estimarea mea”, a spus Marius Ionescu. El a explicat faptul că statul a permis amânarea plăţii unor taxe şi impozite în valoare de 3 mld. de lei în această perioadă de criză şi că aceste sume se vor întoarce într-o mare măsură în bugetul statului. Amânarea plăţii taxelor şi impozitelor pentru companii expiră în 25 octombrie, însă guvernul discută de o eşalonare pe 12 luni a restanţelor adunate de companii.

Marius Ionescu a mai spus că, dacă s-ar aduna cei 3 mld. de euro la buget, execuţia bugetară în perioada ianuarie-august 2019 ar arăta un plus al veniturilor de circa 5 procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Statul a avut venituri, potrivit execuşiei bugetare, mai mici cu 1,4% în primele 8 luni din an faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

„Vestea bună ar fi că anul acesta colectarea la bugetul de stat nu stă atât de rău. Avem, într-adevăr, un minus de 1,4% în august, dar trebuie să ţinem cont că aproape 3 mld. de euro sunt amânaţi. Dacă ar fi să ţinem cont şi de aceştia, am avea o un plus la colectare de cam 5%, ceea ce este surprinzător când ai o scădere economică atât de mare.”

În condiţiile în care statul are nevoie urgent de bani la buget, iar creşterea taxelor nu este de dorit de către nimeni, Marius Ionescu spune că digitalizarea ANAF prin implementarea programului SAF-T, care ar permite să se vadă tranzacţii în timp real, concomitent cu conectarea caselor de marcat electronice la serverul ANAF, ar aduce un plus de venituri la bugetul de stat de 1-1,5% din PIB.

„Celebrul SAF-T trebuie implementat până în iunie 2021. Din estimările noastre, doar implementarea acestui program şi finalizarea conectării caselor de marcat la serverele ANAF în timp real ar trebui să aducă cel puţin1-1,5% din PIB, care sunt sume enorme.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO