Eveniment

Videoconferinţa ZF/NNDKP Legal & Tax: Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul de Finanţe: Cei 33,5 mld. euro de la Comisia Europeană pentru relansarea economiei trebuie atraşi în 5 ani. România lucrează la planul naţional de relansare economică, care va fi prezentat în aprilie 2021

Sebastian Burduja: Banii europeni nu vin de la sine, ei trebuie atraşi printr-un program naţional de reformă, iar experienţa ultimelor decenii ne arată că România are o problemă în a gândi şi a implementa proiecte, în special în zona de infrastructură

Sebastian Burduja: Banii europeni nu vin de la sine, ei trebuie atraşi printr-un program naţional de reformă, iar experienţa ultimelor decenii ne arată că România are o problemă în a gândi şi a implementa proiecte, în special în zona de infrastructură

Autor: Răzvan Botea

20.10.2020, 00:05 1299

În afară de creşterea cheltuielilor fixe, o altă vulnerabilitate a finanţelor statului este incapacitatea sistemului public de a atrage bani europeni.

Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul de Finanţe, a spus în cadrul evenmentului ZF/NNDKP Legal & Tax, ediţia a patra, că cei 33,5 mld. de euro alocaţi de Comisia Europeană României prin programul Next Generation EU trebuie atraşi în maximum 5 ani: în primii trei ani 70%, iar în următorii doi ani restul de 30%. România are o alocare de 46,3 mld. euro din fonduri europene în perioada 2021-2027, în următorul exerciţiu financiar multianual.

„Avem 46,3 mld. euro pe Cadrul Financiar Multianual şi 33,5 mld. euro pe instrumentul Next Generation EU, acest fond de 750 mld. de euro, unde România are a cincea alocare, deci una generoasă, unde avem un orizont de timp scurt pentru a angaja aceşti bani: în primii doi ani trebuie să angajăm 70% din ei şi în al treilea an restul de 30%, adică să semnăm efectiv contractele pentru aceste sume”, a spus Sebastian Burduja.

Ziarul Financiar împreună cu casa de avocatură (NNDKP) a organizat săptămâna trecută cea de-a patra ediţie a evenimentului anual sub umbrela Legal & Tax. În cadrul evenimentului avocaţii şi consultanţii NNDKP au răspuns întrebărilor mediului de afaceri legate de fiscalitatea din 2021, evoluţia pieţei muncii, cum funcţionează şi cine sunt beneficiarii ajutoarelor de stat, care sunt fondurile disponibile în mod real şi cum va evolua economia în această criză. Anul acesta evenimentul s-a desfăşurat în format online şi a adunat peste 15.000 de vizualizări pe site-ul Ziarului Financiar şi pe pagina de Facebook.

Prezent la eveniment, Sebastian Burduja spus că Planul Naţional de Rezilienţă şi Relansare, setul de măsuri propus de guvern pentru relansarea economiei, este în acest moment în discuţii cu Co­misia Europeană şi va fi prezentat în aprilie 2021.

„România lucrează în acest timp la planul naţional de rezilienţă şi relansare. Acest PNRR este în discuţii cu Comisia Europeană şi va fi realizat undeva în aprilie anul viitor. Este similar unui program de tipul «îmi asum nişte ţinte şi în momentul în care le bifez pot atrage acei bani»“.

Principalele slăbiciuni ale finanţelor statului în 2021 sunt reprezentate de creşterea pensiilor cu 40% şi de incapacitatea sistemului public de a implementa proiecte cu bani europeni, aşa cum arată experienţa ultimilor ani.

„Mai văd vulnerabilităţi în capacitatea sistemului public de a livra proiecte. Banii europeni nu vin de la sine, ei trebuie atraşi printr-un program naţional de reformă, iar experienţa ultimelor decenii ne arată că România are o problemă în a gândi şi a implementa proiecte, în special în zona de infrastructură“, a mai spus Sebastian Burduja.

El a mai spus că este greu de dat o cifră legată de numărul de şantiere pentru proiecte publice deschise în România, însă sunt între 15.000 şi 25.000.

„România are deschise undeva între 15.000 şi 25.000 de şantiere, proiecte în diverse stadii. În acest moment, din ce ştiu, nu există o evidenţă centralizată a tuturor acestor proiecte, pentru că ele au început în diverse programe, unele s-au reinventat.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO