Eveniment

Videoconferinţa ZF Vocea mediului de business. Cum va arăta economia după avalanşa de modificări fiscale pregătită de Guvern. Ce obiective ar trebui să aibă statul din taxarea businessurilor: să susţină realizarea proiectelor de infrastructură, HoReCa să fie corect fiscalizată, iar în tutun taxarea să fie proporţională cu riscul

Videoconferinţa ZF Vocea mediului de business. Cum va...

Autor: Ramona Cornea

11.07.2022, 09:30 111

♦ Cristian Erbaşu, Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii: „Trebuie luate măsuri pentru a se putea derula contractele. Dacă dau faliment firmele de construcţii, oamenii pleacă la muncă în afară, iar în România nu se vor mai realiza acele investiţii pentru care avem fonduri“ ♦ Dragoş Bucurenci, Philip Morris România: „Obiectivul statului ar trebui să fie să se taxeze proporţional cu riscul, astfel încât fumătorii să fie încurajaţi să consume cât mai puţin sau să treacă pe produse mai puţin nocive“ ♦ Ion Biriş, HORA: „Recomandarea mea este modificarea impozitului specific. De asemenea, sper ca modificările să fie făcute de la 1 ianuarie, nu de la 1 august.”

Obiectivele statului prin taxarea businessurilor – fie că activează în construcţii, HoReCa sau tutun – ar trebui să fie susţinerea proiectelor din construcţii, creşterea fiscalizării în HoReCa şi taxarea în funcţie de riscul pe care îl generează pentru sănătate a jucătorilor din industria tutunului. Aceasta a fost una dintre concluziile videoconferinţei ZF Vocea mediului de business. Cum va arăta economia după avalanşa de modificări fiscale pregătită de guvern.

Creşterea TVA pentru hoteluri şi restaurante, creşterea accizelor la tutun şi alcool, creşterea TVA pentru băuturi carbogazoase cu zahăr, creşterea impozitelor pe câştigurile din jocuri de noroc şi a impozitelor pe proprietate sunt câteva dintre măsurile anunţate de guvern, măsuri menite să aducă sume suplimentare la buget. „Măsurile fiscale propuse de guvern în domeniul tutunului sunt binevenite din mai multe motive. În primul rând, pentru că este vorba de un calendar care prevede creşteri moderate ale accizelor la ţigarete până în 2027, ceea ce oferă predictibilitate industriei de profil şi permite creşterea constantă a veniturilor la bugetul de stat, într-o manieră sustenabilă. Creşterile bruşte ar duce la intensificarea traficului şi comerţului ilicit cu ţigarete şi, implicit, la scăderea colectării accizelor la buget. Salutăm faptul că acest calendar a fost adoptat în urma consultării tuturor jucătorilor din industrie, aşa cum este normal să se întâmple într-un domeniu care creează zeci de mii de locuri de muncă şi care reprezintă principalul contribuitor la bugetul de stat”, a spus Dragoş Bucurenci, director external affairs în cadrul Philip Morris Romania. În plus, el crede că obiectivul statului ar trebui să fie să taxeze produsele din tutun proporţional cu riscul la care se expune consumatorul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO