Eveniment

Viitoarea castigatoare a Champions League ar putea avea venituri de 100 mil. euro

25.08.2006, 20:23 60

Pentru calificarea in grupele celei mai importante competitii europene intercluburi, Steaua va primi 2 milioane de euro, iar pentru fiecare meci jucat in aceasta faza cate 400.000 de euro, indiferent de rezultat.
Castigatoarea acestei editii a Champions League ar putea inregistra venituri de peste 100 de milioane de euro (130 de milioane de dolari) de pe urma majorarii valorii contractelor de sponsorizare, a veniturilor din drepturi de televizare, a cresterii numarului de bilete vandute si a cotei jucatorilor, scrie Financial Times. Aceasta suma nu include premiile acordate de UEFA, care s-ar putea ridica pana la 40 de milioane de euro, aici incluzandu-se cota din veniturile provenite din drepturi de televizare pe care le incaseaza UEFA, dar nu si veniturile din bilete.
De asemenea, va avea de castigat si orasul de unde provine viitoarea castigatoare, cel mai elocvent exemplu fiind cel al echipei Liverpool, castigatoarea din 2005 a Champions League, care a adus la bugetul local un plus de 70 de milioane de euro (84 de milioane de dolari).
Castigatoarea din 2004, FC Porto, a adus orasului venituri suplimentare de 12 milioane de euro dupa castigarea celei mai importante competitii fotbalistice din Europa. Impactul castigarii de catre Barcelona a Champions League anul acesta nu a putut fi deocamdata calculat.
Cu toate ca orasul Porto a castigat doar 12 milioane de euro, studiul arata ca orasele mici vor avea de castigat mai mult de pe urma victoriei echipei locale decat orase mari precum Londra sau Milan.
Din studiul comandat de MasterCard reiese ca echipa castigatoare isi va majora veniturile datorita drepturilor de televiziune suplimentare atat in timpul competitiei, cat si in sezoanele urmatoare, in competitiile europene, cat si in cele interne.
Castigarea Champions League va atrage mai multi spectatori la meciurile jucate pe teren propriu, va crea o baza mai mare de fani, fapt ce se va resimti pozitiv in veniturile realizate din vanzarea obiectelor promotionale. Veniturile din sponsorizari ar putea creste cu pana la 400%, se arata in acelasi studiu.
Veniturile comerciale s-ar putea dubla, iar imbunatatirea imaginii pe plan mondial ar putea aduce aproximativ 20 de milioane de euro in plus la bugetul clubului. Valoarea jucatorilor ar putea creste cu 10-30% ca urmare a plasarii pe primul loc intre cluburile din Europa.
Analistii care au luat parte la acest studiu sunt de parere ca marile cluburi au investit aproximativ 100 de milioane de euro in ultimii ani pentru a crea echipe competitive, care sa se bata in fiecare an pentru castigarea Champions League.
Cu toate acestea, Sergio Lugaresi de la grupul bancar italian Capitalia, este de parere ca aceste beneficii sunt temporare.
"Din punct de vedere economic beneficiul este unul temporar si exista posibilitatea ca impactul asupra regiunii din care provine castigatoarea competitiei europene sa fie pozitiv. Dar impactul economic nu va fi atat de mare incat sa schimbe previziunile existente", este de parere Lugaresi.
Steaua, calificata pentru prima data dupa zece ani in grupele Champions League, va castiga 2 milioane de euro pentru accederea in grupele competitiei si 400.000 de euro pentru fiecare meci jucat in grupe, indiferent de rezultat. In cazul unei victorii, echipele calificate in grupe vor avea un bonus de 600.000 de euro, iar in cazul unui egal de 300.000 de euro. Daca se va califica in optimile competitiei, veniturile Stelei vor creste cu inca 2,2 milioane de euro. In cazul in care o echipa ajunge in sferturi, suma obtinuta creste pana la 2,5 milioane euro. Cele patru semifinaliste vor primi 3 milioane de euro, echipa care va pierde finala 4 milioane de euro, iar castigatoarea 7 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO