Eveniment

Vine seceta. Meteorologii atenţionează: Grâul cultivat în toamnă va fi afectat de secetă, în unele regiuni, săptămână următoare

Vine seceta. Meteorologii atenţionează: Grâul cultivat...

Autor: Raluca Nicolae

17.04.2019, 19:28 1886

Grâul cultivat în toamna trecută va avea un conţinut scăzut de umiditate în sol, în Estul, Sud-Estul, local Nord, Vestul, Centrul şi izolat Sudul ţării, conform prognozei meteorologice publicate miercuri de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Estimările meteorologice din perioada 18-24 aprilie arată că va predomina o vreme normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 4 şi 14 grade Celsius, apropiată de mediile multianuale, în aproape toată ţara.

Totodată, valorile maxime ale aerului se vor situa între 9 şi 21 grade Celsius, în majoritatea zonelor de cultură, în timp ce temperatura minimă a aerului se va încadra între -2 şi 8 grade Celsius, la nivelul întregului teritoriu agricol, valori mai scăzute fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei, unde vor fi condiţii de producere a brumei.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 5 şi 15 grade Celsius în aproape toată ţara, limite optime continuării semănatului culturilor de primăvară, precum şi parcurgerii fazelor incipiente de vegetaţie (germinare-răsărire) la cele semănate până în prezent.

Meteorologii prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, izolat cu caracter de aversă în cea mai mare parte a zonelor de cultură, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului.

Prognoza ANM arată că, în următoarea săptămână, conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm în cultura grâului de toamnă se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă) în Estul, Sud-Estul, local Nordul, Vestul, Centrul şi izolat Sudul ţării.

În schimb, rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi izolat optime, în cea mai mare parte a Maramureşului, Olteniei, local în Vestul, Nordul, Centrul şi Sudul Munteniei, Nordul şi Vestul Banatului, Nordul, Nord-Estul, Centrul şi izolat în Sud-Vestul Transilvaniei, Sud-Vestul Moldovei.

De asemenea, rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, până la apropiate de optim şi izolat optime, în cea mai mare parte a Moldovei, Munteniei, Olteniei şi Banatului, izolat în nordul şi Sud-Vestul Dobrogei, Nord-Estul şi Centrul Transilvaniei.

Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) se vor înregistra în Maramureş, Crişana, pe suprafeţe extinse din Transilvania şi Dobrogea, local în Nordul, Nord-Estul şi Estul Munteniei, Nordul şi izolat Estul Moldovei, Nord-Vestul Banatului, Estul Olteniei.

Potrivit ANM, procesele biologice de creştere şi dezvoltare ale speciilor de câmp şi pomi-viticole vor avea o evoluţie normală în majoritatea zonelor agricole, ritmurile vegetative fiind intensificate, îndeosebi în zonele de câmpie din jumătatea de Sud a ţării şi uşor încetinite în cele depresionare. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta pe ansamblu bună şi medie, respectiv medie şi slabă în culturile semănate tardiv.

Orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă îşi vor definitiva înfrăţirea (90-100%), continuându-se, totodată, alungirea paiului (10-100%), iar culturile înfiinţate după data de 20 octombrie 2018 se vor afla în fazele de formare a frunzei a treia (75-100%), înfrăţire (50-100%) şi local, începutul alungirii paiului (10-25%).

În ceea ce priveşte cultura de rapiţă din Sudul, Sud-Estul şi Centrul ţării, aceasta va parcurge înfrunzirea (10-20 frunze) şi alungirea tulpinii (20-100%), precum şi apariţia inflorescenţelor (10-30%).

La pomii fructiferi (soiurile extratimpurii şi timpurii de cais, piersic, cireş, vişin, prun) se va înregistra înflorirea şi creşterea frunzelor/lăstarilor, în cea mai mare parte a plantaţiilor, iar speciile pomicole de seminţoase (măr) se vor afla la înmugurire, dezmugurire şi începutul înfloririi.

Viţa de vie va parcurge înmugurirea, dezmugurirea, precum şi izolat creşterea frunzelor la soiurile de masă, în toate podgoriile. În Transilvania, la sfecla de zahăr, vor fi semnalate primele faze de vegetaţie, respectiv germinarea şi răsărirea, iar la cartoful de consum se va continua plantatul în Centrul, Estul şi Sudul ţării.

În plus, la culturile prăşitoare (floarea-soarelui şi porumb) înfiinţate până în prezent vor continua fazele incipiente de vegetaţie (germinare şi răsărire), extinzându-se suprafeţele agricole în curs de semănat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO